W celu niesienia pomocy osobom chorym i niepełnosprawnym Caritas Archidiecezji Gdańskiej 1 lipca 2000 roku utworzyła Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej – obecnie: Podmiot Leczniczy.

Podmiot Leczniczy Caritas realizuje kontrakty podpisane z Narodowym Funduszem Zdrowia w zakresie:

• całodobowej opieki długoterminowej
  • rehabilitacji ambulatoryjnej
  • stacjonarnej rehabilitacji ogólnoustrojowej
  • opieki paliatywno – hospicyjnej
  • poradni leczenia bólu
  • poradni pielęgniarki POZ

Pod koniec 2013 roku Podmiot Leczniczy Caritas Archidiecezji Gdańskiej uzyskał Certyfikat ISO

Kadra medyczna Podmiotu Leczniczego Caritas to zespół specjalistów posiadających wieloletnie doświadczenie.Zatrudniamy lekarzy o różnych specjalizacjach:
  • rehabilitacja lecznicza,
  • reumatologia,
  • medycyna paliatywna,
  • geriatria,
  • choroby wewnętrzne,
oraz
  • pielęgniarki,
  • fizjoterapeutów,
  • psychologów.
Caritas Archidiecezji Gdańskiej w trosce o dobro człowieka potrzebującego prowadzi od dnia 15 września 2011r. wypożyczalnię sprzętów medycznych:
  • łóżka szpitalne sterowane pilotem,
  • koncentratory tlenu,
  • ssaki medyczne i inne urządzenia.
Osoby zainteresowane wypożyczeniem sprzętu mogą kontaktować się bezpośrednio z  Wypożyczalną w Gdańsku przy ul. Fromborskiej 24 lub telefonicznie pod nr tel.: 58/ 511 35 00 od poniedziałku do czwartku w godzinach od 8.00 do 16.00. Wydawanie sprzętu odbywa się w piątki od godz. 8.00 do 12.00. Dodatkowe informacje:

Podmiot Leczniczy Caritas Archidiecezji Gdańskiej

81-805 Sopot, Al. Niepodległości 778 Tel. /058/ 555 78 78, fax.: /058/ 551 57 46 Kierownik: Ks. Janusz Steć Adres mail: jstec@caritas.pl Kierownik podmiotu leczniczego: Adres mail tel. /58/ 555 78 78