Centrum Pomocowe Caritas im. św. o. Pio

fax: + 48 58/ 667 81 85

e-mail: centrumpio@caritas.gda.pl

Osoba odpowiedzialna za placówkę: Monika Dudek

Centrum Pomocowe im. św. O. Pio powstało w 2002 roku dzięki współpracy miasta Gdynia i Caritas Archidiecezji Gdańskiej. Centrum jest placówką realizującą zadania z zakresu ochrony zdrowia i pomocy społecznej, całodobowo świadczy usługi opiekuńczo – lecznicze, rehabilitacyjne w formie stacjonarnej oraz ambulatoryjnej.

Placówka włącza się w działania z zakresu rozwiązywania problemów społecznych osób niepełnosprawnych, długotrwale chorych oferując profesjonalną pomoc i wsparcie. Ponadto realizuje zadania z zakresu ochrony zdrowia i pomocy społecznej. W tym względzie współpracuje z instytucjami, organizacjami oraz dysponentami środków rządowych i samorządowych dzięki czemu korzystający z naszych świadczeń nie ponoszą żadnych dodatkowych kosztów. Z zakresu pomocy społecznej prowadzi działania w formie wsparcia dziennego, którego celem jest społeczno-zawodowe przysposobienie osób niepełnosprawnych.

Centrum Pomocowe Caritas im. Św. Ojca Pio jest placówką w której osoby w jesieni życia, przewlekle i długotrwale chore, często pozbawione opieki najbliższych uzyskują profesjonalną pomoc , opiekę, odnajdują ciepło, życzliwość, miłość i wiarę w sens dalszego życia.

W ramach tej placówki działają:

• Zakład Opiekuńczo-Leczniczy
  • Stacjonarny Oddział Rehabilitacji Ogólnoustrojowej
  • Zakład Rehabilitacji Ambulatoryjnej
  • Warsztat Terapii Zajęciowej – Grupy wsparcia dla osób z chorobą otępienną oraz opiekunów: Spotkania odbywają się w dwie soboty w miesiącu w godzinach 10.00 – 13.00. W ramach zajęć prowadzona jest rehabilitacja, terapia zajęciowa i spotkania z psychologiem. Projekt jest skierowany do mieszkańców Gdyni i dofinansowany z budżetu Urzędu Miasta Gdynia.

Patron

św o Pio

św. o. Pio (ur. 25.05.1887 w Pietrolcinie w południowych Włoszech, zm. 23.09.1968)

Od piątego roku życia miewał wizje Nieba, objawienia Świętych i był także przedmiotem prześladowań szatana. Slaby fizycznie, silny duchem. W 1903 roku wstąpił do zakonu Kapucynów. W 1910 roku przyjął święcenia kapłańskie, od 1916 roku przebywał w Sam Giovani Rotondo. Był kierownikiem duchowym młodych zakonników. Mistyk, często surowo pokutujący, poświęcał bardzo dużo czasu na modlitwę. Obdarzony darem bilokacji. Niesamowity spowiednik. Jego głównym zajęciem w ciągu dnia była spowiedź, podczas której zaglądał w dusze penitentów. Niezwykłą czcią darzył Eucharystię. 20. września 1918 roku obdarzony stygmatami. Wierni, pielgrzymując z różnych stron świata, przybywali do księdza-stygmatyka aby otrzymać od niego wstawiennictwo u Boga. Ojciec Pio realizował posłanie miłości w modlitwie, pokorze, i w ofiarnym cierpieniu. Czynił to w swoich inicjatywach skierowanych w dwu kierunkach: ku Bogu poprzez ustanowienie „grup modlitewnych” i ku cierpiącej wspólnocie poprzez budowę nowoczesnego szpitala „Domu ulgi w cierpieniu”. Jego wstawiennicza modlitwa była źródłem licznych uzdrowień.

Galeria

Informacje o prywatności

Drogi Użytkowniku, W związku z wejściem w życie 25 maja 2018 roku, ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), chcemy przekazać Ci kilka informacji: Przede wszystkim zależy nam na zachowaniu Twojej prywatności oraz bezpieczeństwie Twoich danych osobowych oraz informacji dotyczących Twojej aktywności w sieci, a także na zapewnieniu Ci możliwości realizowania wszystkich przysługujących Ci w związku z RODO praw. Jakie dane będziemy przetwarzać? Serwis może zapisać informacje o parametrach połączenia (oznaczenie czasu, adres IP), poprzez zapisywanie technicznych logów na poziomie serwera www Kto jest administratorem Twoich danych? Administratorem Twoich danych jest Caritas Archidiecezji Gdańskiej, al. Niepodległości 778, 81-805  Sopot, dalej zwana Administratorem. Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane? Twoje dane przetwarzane są przez nas, aby uzyskać pomiary statystyczne, oraz by zapewnić większe bezpieczeństwo, a tym samym wykrywać ewentualne nadużycia. Dane nie będą przekazywane do państw trzecich. Jakie są podstawy prawne przetwarzania danych? Przetwarzanie Państwa danych osobowych odbywa się na podstawie art. 6 pkt 1 lit. f.) RODO. Administrator Danych Osobowych powołuje się na prawnie uzasadniony interes, którym jest analityka internetowa strony www, aby usprawnić jej działanie oraz analiza odwiedzin. Jaki jest czas przechowywania Twoich danych? Pobrane przez Nas dane będą przechowywane przez okres 12 miesięcy, licząc od dnia połączenia lub nieudanej próby połączenia, a z dniem upływu tego okresu dane te niszczyć, z wyjątkiem tych, które zostały zabezpieczone, zgodnie z przepisami odrębnymi, na podstawie art. 180a ust. 1 pkt 1 ustawy o prawie telekomunikacyjnym z dnia 16 lipca 2004 r. (Dz.U. z 2004 r. Nr 171, poz. 1800, z późn. zmianami)  Jakie są Twoje prawa w stosunku do danych? Masz prawo dostępu do swoich danych, w celu ich sprostowania i usunięcia oraz żądania ograniczenia ich przetwarzania ze względu na swoją szczególną sytuacje oraz wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, a także (w wypadku udzielenia zgody)- wycofania udzielonej zgody w każdym momencie, przy czym cofnięcie uprzednio wyrażonej zgody nie wpłynie na legalność przetwarzania przed jej wycofaniem. Z kim kontaktować się celu realizacji swoich praw? Z Naszym Inspektorem Ochrony Danych, poprzez pocztę mailową: iodgdansk@caritas.pl, lub tradycyjną, przez siedzibę  Administratora: Caritas Archidiecezji Gdańskiej, al. Niepodległości 778, 81-805 Sopot