Dom Hospicyjny Caritas im. św. Józefa

e-mail: hospicjumsopot@caritas.gda.pl

Osoba odpowiedzialna za placówkę: Ks. Tomasz Kosewski

Numer konta: 18116022020000000103135342 Millennium SA

Idea powstania Domu Hospicyjnego w Sopocie zrodziła się jako wspólna inicjatywa władz miejskich Sopotu, Caritas Archidiecezji Gdańskiej i Fundacji Dobroczynności Atlas. Porozumienie w tej sprawie podpisano 19 lipca 2002 roku w Urzędzie Miejskim w Sopocie. Na jego mocy Prezydent Sopotu i Rada Miasta przekazali Gdańskiej Caritas w wieczyste użytkowanie działkę, przylegającą do Szpitala Wojewódzkiego Zespołu Gruźlicy i Chorób Płuc przy Alei Niepodległości 632 w przepięknym miejscu jakim jest Park na Stawowiu.

Fundacja Dobroczynności Atlas zobowiązała się do całkowitego wykonania prac budowlanych oraz ich sfinansowania. Bardzo szybko powstał projekt architektoniczny wykonany przez zespół pod kierownictwem Pana mgr inż. arch. Jacka Szymczaka.

28 maja 2003 roku podczas audiencji ogólnej Ojciec Święty Jan Paweł II udzielił swojego błogosławieństwa dziełu, jakim stała się budowa Domu Hospicyjnego. W dzień patronalny Św. Józefa 19 marca 2003 roku Metropolita Gdański Ks. Abp Tadeusz Gocłowski dokonał poświęcenia placu pod budowę nowego Hospicjum. W kwietniu 2003 rozpoczęto prace budowlane na terenie Parku na Stawowiu.

Rok 2003 zakończył się całkowitym zrealizowaniem zamierzonych planów budowlanych. Generalny wykonawca, firma Stan-Dom z Lęborka robiła wszystko, by dotrzymać terminu oddania obiektu do użytku. Nadzór nad całością inwestycji pełniła nieodpłatnie Dyrekcja Rozbudowy Miasta Gdańska. Zgodnie z zaplanowanym terminem w dniu 19 marca 2004 roku Dom Hospicyjny im. Św. Józefa został oddany do użytku. Uroczystość otwarcia zgromadziła wielu gości. Obecni byli: dobroczyńcy Zarząd Grupy Atlas reprezentowany przez prezesa Romana Rojka oraz prezesa Mariusza Jurkowskiego wraz z rodzinami, władze miasta Sopotu, goście z kraju i z zagranicy. Poświęcenia budynku dokonał Metropolita Gdański Ks. Abp. Tadeusz Gocłowski. Na piętrze budynku, liczącego w całej powierzchni 1500 m², znajduje się 20 pokoi jedno i dwuosobowych, każdy z łazienką, dyżurki pielęgniarskie oraz pięćdziesięciometrowy taras. Budynek zaprojektowano na planie kwadratu, w jego środku znajduje się patio z fontanną.

Obecnie działalność placówki jest współfinansowana przez NFZ.

W ramach tej placówki działa Hospicjum Stacjonarne.

Przy Domu Hospicyjnym działa również poradnia endokrynologiczna.

Wizyty w poradni są odpłatne.

Wykonujący świadczenia: lek. Adam Gronowski

Lekarz specjalista endokrynolog i chorób wewnętrznych.

Patron

Św. Józef - Patron Domu

św. Józef

Był rzemieślnikiem, wykonującym prace w drewnie, metalu, kamieniu. Po raz pierwszy wspomniany w Ewangeliach z okazji jego zaślubin z Najświętszą Marią. Wspominany także z okazji poczęcia Pana Jezusa, spisu ludności, narodzenia Pana Jezusa, ofiarowania Go w Świątyni pokłonu Trzech Mędrców, ucieczki do Egiptu i powrotu do Nazaretu. Gdy wspominane jest publiczne nauczanie Pana Jezusa, istnieje jedynie wzmianka o św. Józefie. Według podania już wówczas nie żył, więc miał najpiękniejszą śmierć, bo na rękach Jezusa i Maryi, także najuroczystszy pogrzeb, bo z Ich udziałem. Dlatego też św. Józef jest uważany za szczególnego patrona dobrej śmierci.

Galeria

Informacje o prywatności

Drogi Użytkowniku, W związku z wejściem w życie 25 maja 2018 roku, ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), chcemy przekazać Ci kilka informacji: Przede wszystkim zależy nam na zachowaniu Twojej prywatności oraz bezpieczeństwie Twoich danych osobowych oraz informacji dotyczących Twojej aktywności w sieci, a także na zapewnieniu Ci możliwości realizowania wszystkich przysługujących Ci w związku z RODO praw. Jakie dane będziemy przetwarzać? Serwis może zapisać informacje o parametrach połączenia (oznaczenie czasu, adres IP), poprzez zapisywanie technicznych logów na poziomie serwera www Kto jest administratorem Twoich danych? Administratorem Twoich danych jest Caritas Archidiecezji Gdańskiej, al. Niepodległości 778, 81-805  Sopot, dalej zwana Administratorem. Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane? Twoje dane przetwarzane są przez nas, aby uzyskać pomiary statystyczne, oraz by zapewnić większe bezpieczeństwo, a tym samym wykrywać ewentualne nadużycia. Dane nie będą przekazywane do państw trzecich. Jakie są podstawy prawne przetwarzania danych? Przetwarzanie Państwa danych osobowych odbywa się na podstawie art. 6 pkt 1 lit. f.) RODO. Administrator Danych Osobowych powołuje się na prawnie uzasadniony interes, którym jest analityka internetowa strony www, aby usprawnić jej działanie oraz analiza odwiedzin. Jaki jest czas przechowywania Twoich danych? Pobrane przez Nas dane będą przechowywane przez okres 12 miesięcy, licząc od dnia połączenia lub nieudanej próby połączenia, a z dniem upływu tego okresu dane te niszczyć, z wyjątkiem tych, które zostały zabezpieczone, zgodnie z przepisami odrębnymi, na podstawie art. 180a ust. 1 pkt 1 ustawy o prawie telekomunikacyjnym z dnia 16 lipca 2004 r. (Dz.U. z 2004 r. Nr 171, poz. 1800, z późn. zmianami)  Jakie są Twoje prawa w stosunku do danych? Masz prawo dostępu do swoich danych, w celu ich sprostowania i usunięcia oraz żądania ograniczenia ich przetwarzania ze względu na swoją szczególną sytuacje oraz wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, a także (w wypadku udzielenia zgody)- wycofania udzielonej zgody w każdym momencie, przy czym cofnięcie uprzednio wyrażonej zgody nie wpłynie na legalność przetwarzania przed jej wycofaniem. Z kim kontaktować się celu realizacji swoich praw? Z Naszym Inspektorem Ochrony Danych, poprzez pocztę mailową: iodgdansk@caritas.pl, lub tradycyjną, przez siedzibę  Administratora: Caritas Archidiecezji Gdańskiej, al. Niepodległości 778, 81-805 Sopot