Centrala Diecezjalna Caritas Archidiecezji Gdańskiej

e-mailgdansk@caritas.gda.pl

Strona WWWhttp://www.caritas.gda.pl/

Osoba odpowiedzialna za placówkęKs. Janusz Steć

Centrala Diecezjalna CARITAS Archidiecezji Gdańskiej jest jednostką nadrzędną wobec placówek gdańskiej Caritas. Jest miejscem urzędowania Dyrektora.

W ramach Centrali funkcjonują następujące działy obsługujące placówki CAG:

• dział kadr
  • księgowość
  • dział projektów
  • samodzielne stanowisko BHP
  • dział prawny.

Ponadto w budynku Centrali zlokalizowana jest Kuchnia dla ubogich im. św. Brata Alberta oraz Łaźnia dla ubogich i bezdomnych.

W latach 2006 – 2008 w budynku noszącym wówczas nazwę Centrum Organizacji Lokalnej Przedsiębiorczości Społecznej realizowany był program Partnerstwa na Rzecz Rozwoju „Na fali” (IW Equal).

Patron

Św. Benedykt

Św. Benedykt (ur. ok 480 r w Nursji, zm w 543r)

Pustelnik, mnich, twórca obowiązującej dziś w wielu zakonach reguły. Przerwał studia, by rozpocząć życie pustelnicze, początkowo mieszkał w grocie w Subiaco, a jego świętość skłoniła mnichów z pobliskiego klasztoru do poproszenia go, by został ich opatem, po czym zniechęceni jego wymaganiami zakonnicy próbowali go otruć. Zaskoczony tym Benedykt wrócił do Subiaco, gdzie zaczęli przyłączać się do niego uczniowie. W Monte Cassino założył klasztor, tam też stworzył „regułę benedyktyńską” dokładnie opisującą życie zakonne. Najbardziej znany jego nakaz brzmi: „Ora et labora” – „módl się i pracuj”