Solidarity Matters jest projektem w całości finansowanym z Europejskiego Korpusu Solidarności.

W ramach tego projektu dziesięcioro wolontariuszy z różnych krajów Unii Europejskiej oraz krajów sąsiadujących pracuje w poszczególnych placówkach należących do Caritas.

Obecnie Caritas gości ośmioro osób pochodzących z Gruzji, Hiszpanii, Białorusi i Szwecji. Wolontariusze pracują w różnych placówkach, zajmując się dziećmi i seniorami oraz angażując się w różne wydarzenia organizowane przez Caritas w ciągu roku.

Każdy przybywający wolontariusz może wybrać sobie pracę w jednej z placówek Caritas Archidiecezji Gdańskiej, które działają na rzecz młodzieży, dzieci, osób starszych lub niepełnosprawnych. Zanim wolontariusz podejmie ostateczną decyzję wyboru placówki zgodnie ze swoimi preferencjami ma możliwość odwiedzić kilka ośrodków, poobserwować i wtedy zdecydować, gdzie chciałby podjąć pracę.

Każdy z wolontariuszy przed przyjazdem do Polski bierze udział w swoim kraju w szkoleniu, które przeprowadza organizacja wysyłająca. Krótko po przyjeździe natomiast każdy jest zaproszony do przejścia przez ”Arrival Trainning”- pięciodniowy warsztat- szkolenie, spędzony na wyjeździe wraz z innymi wolontariuszami przebywającymi w Polsce. Podobne warsztaty, nazywane z kolei „Mid-term Trainning” wolontariusze przechodzą razem w połowie trwania ich projektu.

W ramach projektu każdy podejmujący się wolontariatu ma zapewniony swój własny pokój w mieszkaniu dzielonym z dwoma lub trzema innymi wolontariuszami, kieszonkowe na swoje wydatki i jedzenie oraz opłacone comiesięcznie transport miejski.

Plan tygodniowy każdego wolontariusza, to praca w wybranym miejscu przez sześć godzin dziennie, od poniedziałku do czwartku. W piątek natomiast cała grupa wolontariuszy spotyka się wspólnie z koordynatorem w celu omówienia spraw organizacyjnych, integracji oraz pracy zespołowej (spotkania wolontariuszy, realizacja mini-projektów, zwiedzanie różnych centrów Caritas, organizowanie warsztatów, udział we wspólnych wydarzeniach).

Weekendy to dla każdego z wolontariuszy czas wolny i okazja do zwiedzania oraz poznawania naszego kraju i jego kultury oraz do nauki języka polskiego, naukę którego projekt również wspiera.