FE Power

Caritas Archidiecezji Gdańskiej szuka uczestników do projektu „Pomorska Akademia Wolontariatu”, współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020.

Udział w projekcie jest bezpłatny!

Projekt jest przeznaczony dla osób od 18 do 29 roku życia – studentów oraz osób z niepełnosprawnościami.

Szukasz pomysłu na siebie? Masz ochotę wziąć udział w szkoleniach i warsztatach? Chcesz zdobyć nowe kompetencje, które są cenione na rynku pracy? Chcesz zdobyć doświadczenie w pracy dla organizacji pozarządowej? Masz pomysł na projekt społeczny, ale brakuje ci środków? Czy może po prostu chciałbyś nawiązać nowe znajomości i produktywnie wykorzystać swój czas?
Zapraszamy!

Co będziesz robić jako uczestnik projektu?

– wraz z naszym doradzą opracujesz indywidualną ścieżkę rozwoju swoich umiejętności,
– weźmiesz udział w szkoleniach z umiejętności społecznych, pracy w grupie i team building,
– skorzystasz z usługi coacha,
– otrzymasz wraz z grupą, grant w wysokości 2 000 zł na realizacje dowolnego grupowego projektu społecznego,
– zdobędziesz doświadczenie w pracy odbywając przez 10 m-cy łącznie 80-godzinny staż wolontariacki w Caritas lub innych placówkach (po ok. 8h w miesiącu).

Masz możliwość odbycia wolontariatu w formie praktyk studenckich!

Co zyskujesz?

zaświadczenie o odbytym wolontariacie/ praktykach,
– cenny wpis w CV,
szkolenia z umiejętności miękkich o tematyce:
  • Wystąpienia publiczne i autoprezencja
  • Edukacja globalna i międzykulturowa
  • Inteligencja emocjonalna i zarządzanie stresem
  • Efektywna komunikacja interpersonalna
  • Praca w zespole
certyfikat potwierdzający Twoje nowe kwalifikacje,
– usługę coacha,
– szansę na realizację i dofinansowanie projektu społecznego,
– nawiązanie interesujących znajomości, oraz okazję na wykonywanie odpowiedzialnych zadań w ramach stażu.

Jeśli wybierzesz wolontariat w placówkach Caritas, to z uwagi na różnorodne działania naszej instytucji i dużą ilość placówek,  na pewno znajdziesz dla siebie miejsce w przestrzeniach takich jak:

• zajęcia i korepetycje dla dzieci i młodzieży w świetlicach
  • opieka, zajęcia i terapie dla seniorów oraz osób chorych
  • działania w hospicjum
  • zajęcia z osobami niepełnosprawnymi
  • e- wolontariat (tworzenie grafik, udzielanie porad itp.)
  • wolontariat akcyjny, administracyjny

Osoby chętne prosimy o kontakt z koordynatorem pod numerem tel. 505-323-652 oraz o przesłanie wypełnionych i podpisanych dokumentów (Formularz zgłoszeniowy, Kwestionariusz samooceny, Oświadczenie uczestnika projektu, Deklaracja udziału w projekcie)  na adres mailowy: jknaak@caritas.gda.pl

Wszelkie pytanie można kierować na powyższy adres mailowy lub pod numer telefonu.

Pomorska Akademia Wolontariatu

Załączniki:

Mówią o nas:

____________________________________________________________________

Wartość projektu: 443 478,50 zł

Dofinansowanie projektu z Funduszy Europejskich: 373 763,67 zł

Program skierowany jest do:

• studentów kształcących się na trójmiejskich uczelniach  wyższych
  • osób niepełnosprawnych

Cel projektu: podniesienie kompetencji społecznych osób młodych tj. w wieku 18-29 lat poprzez zaangażowanie się w aktywność społeczną polegającą m.in. na udziale w długoterminowym wolontariacie, szkoleniach i inicjatywach w okresie od 01.2019 do 12.2020r.

Planowane efekty:

• podniesienie kwalifikacji i umiejętności społecznych przydatnych na rynku pracy,  które będą wykorzystywane w pracy społecznej oraz po zakończeniu projektu.
  • Liczba osób młodych poniżej 30 lat, które podniosły kompetencje społeczne przydatne na rynku pracy- 81 osób
  • Liczba osób młodych poniżej 30 lat objętych wsparciem w programie (Program „Młodzież solidarna w działaniu”)- 90 osób
  • Liczba osób poniżej 30 lat z niepełnosprawnościami objętych wsparciem w programie- 18 osób