Aktualizacja: marzec 2024.

Zapraszamy wolontariuszy Caritas Archidiecezji Gdańskiej – Szkolnych Kół Caritas do udziału w konkursie minigrantów. Wnioski można składać do 18.04.2024. Wszystkie informacje znajdziecie w regulaminie oraz pozostałych plikach – załączamy je poniżej:

KONKURS MINIGRANTÓW KS – Zał nr 1 Wniosek na realizację minigrantu z komentarzem

KONKURS MINIGRANTÓW KS – regulamin 2024

KONKURS MINIGRANTÓW KS – Zał nr 2 Karta oceny formalnej i merytorycznej

KONKURS MINIGRANTÓW KS – Protokół

KONKURS MINIGRANTÓW KS – Sprawozdanie

***

Zadanie będzie realizowane od października 2023 do sierpnia 2026 roku na terenie Archidiecezji Gdańskiej (Trójmiasto, powiat gdański, wejherowski, pucki). Jego celem jest zwiększanie liczby wolontariuszy w organizacji oraz wzrost systematyczności ich zaangażowania. Ponadto istotą jest wzmocnienie koordynatora wolontariatu, podniesienie jego kompetencji, a także rozwój samego Centrum w celu lepszej organizacji wolontariatu, rekrutacji, poprawie współpracy z wolontariuszami.

Założenia projektu będą realizowane poprzez wsparcie zatrudnienia koordynatora wolontariatu oraz realizację programu rozwojowego zawierającego elementy obowiązkowe wskazane przez NIW oraz elementy autorskie. Dzięki wdrożonym działaniom będziemy zwiększać liczbę zaangażowanych wolontariuszy, rozwijać różnorodne formy wolontariatu oraz podnosić kompetencje wolontariuszy w zakresie świadczenia pomocy na rzecz innych.

Wartość dofinansowania:

• 2023 – 69 710,00 zł
  • 2024 – 128 840,00 zł
  • 2025 – 126 212,00 zł
  • 2026 – 47 304,00 zł

Działania projektowe:

1. Zatrudnienie koordynatora wolontariatu i podnoszenie kompetencji.
  2. Dbanie o rozwój i prawidłowe funkcjonowanie innych dostępnych w Caritas form wolontariatu np. wolontariat domowy, wolontariat dla studentów medycyny i ratownictwa medycznego (praca w przychodni dla osób bezdomnych), wolontariat w Centrum Pomocy Migrantom i Uchodźcom.
  3. Udział wolontariuszy w wizytach studyjnych.
  4. Dofinansowanie inicjatyw w postaci minigrantów – promocja i wdrożenie tej formy aktywności wolontariackiej.
  5. Opracowanie szczegółowych założeń szkoły wolontariatu i organizacja kilku cykli szkolenia.
  6. Udział wolontariuszy w spotkaniach integracyjno-szkoleniowych (wyjazdowych).
  7. Dopracowanie założeń Planu Rozwoju Wolontariatu we współpracy z mentorem zapewnionym przez NIW.
  8. Zadbanie o prawidłową identyfikację wolontariuszy w czasie różnych wydarzeń – zakup koszulek, kamizelek.