Boiskow@ sieć ludzi zaangażowanych

Caritas Archidiecezji Gdańskiej rozpoczęła projekt o nazwie „Boiskow@ sieć ludzi zaangażowanych”, sfinansowany przez Narodowy Instytut Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich na lata 2014 – 2020.

Wartość projektu: 312 555 zł

Dofinansowanie projektu z Funduszu Inicjatyw Obywatelskich: 298 955 zł

Program skierowany jest do:

• dzieci
  • rodziców dzieci zaangażowanych w projekt

Cel projektu: zmniejszenie zagrożenia e-uzależnieniami w grupie 240 dzieci z terenu woj. Pomorskiego poprzez zwiększenie zaangażowania społecznego mieszkańców, promocję wolontariatu, organizację zajęć profilaktycznych i sportowych w okresie kwiecień 2019 – listopad 2020

Co oferujemy:

• Uczestnictwo 240 dzieci w zajęciach sportowych organizowanych w okolicach ich miejsca zamieszkania
  • Organizacja 30 szkółek piłkarskich dla dzieci w kooperacji z Klubem Piłkarskim „Jantarek” z Władysławowa
  • Wzrost świadomości dzieci biorących udział w projekcie w zakresie niebezpieczeństw wynikających z e-uzależnień
  • Organizacja festynu rodzinnego zwiększającego integrację rodzin i polepszenie kontaktu rodziców z dziećmi
  • Organizacja turniejów piłkarskich dla dzieci uczestniczących w projekcie
  • Opracowanie przez ekspertów narzędzia dydaktycznego dotyczącego tematyki e-uzależnień dla nauczycieli i wychowawców pracujących z dziećmi
  • Warsztaty dla dzieci prowadzone przez wykwalifikowanych specjalistów dotyczące e-uzależnień
  • Warsztaty dla rodziców z przeciwdziałania e-uzależnieniom u dzieci

Planowane efekty:

• Rozwój sprawności fizycznej oraz zainteresowanie dzieci sportem
  • Podniesienie świadomości dzieci i rodziców w zakresie e-uzależnień
  • Stworzenie narzędzia dydaktycznego dla nauczycieli i wychowawców dotyczącego zwalczania e-uzależnień
  • Większa integracja rodziców i dzieci
  • Pozyskanie nowych kompetencji przez rodziców dzieci zaangażowanych w projekt w zakresie rozpoznawania i zwalczania e-uzależnień u dzieci
  • Podniesienie świadomości rodziców dzieci biorących udział w projekcie na temat pozytywnego oddziaływania wolontariatu w walce z e-uzależnieniami.
Lista parafii uczestniczących w projekcie: Wniebowzięcia NMP – Władysławowo św. Ingacego Loyoli i św. Andrzeja Boboli – Jastrzębia Góra Najświętszej Maryi Panny Wspomożenia Wiernych – Rumia Miłosierdzia Bożego – Chłapowo św. Ottona w Kostkowie – Gniewino Trójcy Świętej – Wejherowo św. Antoniego – Reda św. Aniołów Stróżów – Mrzezino bł. E. Bojanowskiego – Rumia NMP – Jastarnia Nawiedzenia NMP – Wejherowo Św. Wojciecha – Kielno Ducha Świętego – Gdynia Aniołów Stróżów – Cedry Wielkie św. Antoniego – Gdańsk Niepokalanego Poczęcia NMP– Banino Bożego Ciała – Gdańsk św. Kazimierza – Gdańsk św. Leona Wielkiego – Wejherowo Wniebowzięcia NMP – Żukowo Matki Bożej Matki Kościoła – Gdańsk Św. Anny i Joachima – Gdańsk Ignacego Loyola – Gdańsk Matki Bożej Fatimskiej – Gdańsk Miłosierdzia Bożego – Żukowo Brata Alberta – Gdańsk Przymorze Podwyższenia Krzyża – Pruszcz Gdański Św. Polikarpa – Gdańsk

Mówią o nas:

Projekt objął swoim patronatem honorowym

ksiądz arcybiskup Sławoj Leszek Głódź.