Wycieczka kl. VI do Zielonej Szkoły w Schodnie

Miło nam poinformować, że klasa VI we wrześniu została laureatem konkursu ekologicznego pt. Eko – Insytukcja. Trzech chłopców tj. Tymek, Dawid oraz Hubert jeszcze w ubiegłym roku szkolnym pod czujnym okiem p. Agnieszki przygotowało – jak się później okazało – zwycięską pracę.

Główną nagrodą był pięciodniowy wyjazd do Zielonej Szkoły w Schodnie dla całej klasy. W mijającym już tygodniu klasa VI zrealizowała swoją wygraną J

W Schodnie uczniowie przebywali od 1 do 5 października. Dla wszystkich był to niezapomniany czas, wspólnie spędzony na terenie Wdzydzkiego Parku Krajobrazowego. Każdego dnia uczniom i ich opiekunom towarzyszyli specjaliści, którzy przybliżali różnorodną tematykę związaną z przyrodą i ochroną środowiska. W czasie pobytu w Zielonej Szkole wszyscy dowiedzieli się min. tego, jak żyją wilki i nietoperze. Uczniowie zostali też poinstruowani, jak poprawnie korzystać z mapy w czasie wędrówki w terenie. Podczas warsztatów klasa VI miała okazję obserwować życie ptaków oraz pszczół. Na uwagę zasługuje też fakt, że w czasie zajęć uczniowie wykonali niemal od początku swoją kartkę papieru oraz upiekli drożdżową bułeczkę.

W czasie pożegnania pracownicy Zielonej Szkoły wyrażali nadzieję, że może ktoś uczniów zostanie kiedyś przyrodnikiem. Czy tak? To się okaże w przyszłości J Z całą pewnością można stwierdzić, że tak przybliżone zagadnienia przyrodniczo-ekologiczne w nas wszystkich zmienią sposób patrzenia na niektóre sprawy związane ze środowiskiem i jego ochroną.A.S.

i jeszcze kilka miłych słów podziękowań :

„W imnieni dzieci i nauczycieli chciałbym bardzo podziękować za organizację wyjazdu do Schodna. Zariwno dzieci jak i nauczyciele wrócili z wyjazdu bardzo zadowoleni. Baza wypadowa w Schodnie to rewelacyjne miejsce na rozwinięcie pasji przyrodniczych dzięki profesjonalnej kadrze prowadzącej zajęcia z pasją Jeszcze raz dziękujemy:-)

Pozdrawiam,

Agnieszka Lis”

Działania realziowane w ramach realizacji projektu: ” Edukacja dot. ochrony środowiska wśród dzieci i młodzieży z obszaru województwa pomorskiego” Koszt kwalifikowany zadania (20 800,00 zł) Kwota dofinansowania ze środków WFOŚiGW w Gdańsku 20 000,00 zł;zadanie zostało zrealizowane dzięki dofinansowaniu ze środków WFOŚiGW w Gdańsku www.wfosigw.gda.pl.