Dnia 13.02.2010r rozpoczęły się igrzyska sportowe w Warzenku. Pierwszego dnia odbyło się uroczyste otwarcie igrzysk(rozpakowywanie rzeczy, spisywanie kontraktów, gry i zabawy integracyjne). W niedziele po mszy świętej kadra wraz z dziećmi udała się na walentynkowe konkursy, które prowadziła ciocia Monika wraz z wujkiem Darkiem. Po zgłoszeniu się 5 chętnych par c. Monika rozpoczęła konkurencje takie jak: jedzenie jabłka na sznurku, zrobienie walentynki nie używając rak, karmienie partnera/ki z zawiązanymi oczami i inne, a wieczorem odbyła się walentynkowa dyskoteka wraz z rozdaniem Walentynek/Warzentynek. Następnego dnia miejsce zimowych igrzysk odwiedził polski gimnastyk sportowy, mistrz olimpijski, mistrz świata i mistrz Europy LESZEK BLANIK. Opowiedział on o swoich osiągnięciach i odpowiedział na mnóstwo pytań, którymi zarzuciły go dzieci. Przeprowadził mały quiz, w którym najcenniejsza nagroda był jego medal. Na koniec każdemu dal autograf i pamiątkowe zdjęcie. Po południu tuz po przerwie poobiedniej wszyscy uczestnicy zostali zwołani na zebranie, na którym c. Majka ogłosiła zawody w budowaniu IGLO. Dzieci z entuzjazmem zabrały się za lepienie śniegu i już po godzinie można było zobaczyć wspaniale, małe igla. Niestety z uwagi na zakaz używania narzędzi w. Damian został zdyskwalifikowany, ale iglo jakie zrobił z chłopcami było piękne. 4 Dzień igrzysk rozpoczął się mała rozgrzewka i wizyty przedstawicieli PGNiG. Pan miał piękny strój górnictwa i po przedstawieniu się opowiedział o roli gazu w życiu człowieka. Po południu kadra wykonała przedstawienie przygotowane przez c. Dorotę(Czarodziejka). Szczególne podziękowania należą się ciociom kucharkom za „magiczną zupę” i świetne stroje, ale c. Pigule, bałwanom(w. Kierownik, c. Agata), Chochlikom(c. Ola, c. Natalia, c. Monika i c. Gosia), chłopcu(c. Majka), dziewczynce(w. Darek), Królewiczowi(w. Damian)i przepięknej Artulinie(w. Artur) również można pozazdrościć przebrania;) W środę po mszy i obiedzie odbył się Festiwal Filmowy. Natomiast 6 dnia odbyła się wycieczka do AWFiS, gdzie dzieci mogły rywalizować w różnorodnych konkurencjach, które przygotowali studenci. Radości i chęci do rywalizowania nie było miary;) Po ukończeniu wszystkich konkurencji wszystkie dzieci zostały nagrodzone za swój wysiłek i miały zaszczyt obejrzeć występ młodych gimnastyków. Ostatniego dnia nagrodzono zwycięzców igrzysk (rozdano nagrody, dyplomy) i podsumowaliśmy zawody(pakowanie rzeczy, sprzątanie). Niewątpliwie był to wspaniały tydzień, który pozostanie w naszej pamięci na długi czas. Następne spotkanie olimpijskie już za rok;)

Przyznam szczerze, ze już nie mogę się doczekać…;)

Zapraszamy także do galerii zdjęc z tego turnusu