Żółty Talerz to wspólny program wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce uruchomiony przez Kulczyk Foundation jako sojusz z pięcioma polskimi organizacjami pomocowymi – w tym również z Caritas.

W świetlicy Skrzeszewo od października na każdych zajęciach, dzięki  programowi „Żółty Talerz”, każdy uczestnik  dostaje porcję zupy. Zupy dowozi nam restauracja ,,Kania” z Przodkowa. Najbardziej dzieciaki lubią zupę marchewkową, dlatego bardzo chętnie przyłączyły się do promowania marchewki w naszej szkole. Częstowały marchewkami  innych,  a na zajęciach piekły ciasto marchewkowe. Ciasto  cieszyło się największym zainteresowaniem, więc postanowiliśmy nauczyć się go piec wszyscy.

Program Żółty Talerz ma przynieść konkretne efekty: zwiększyć liczbę żywionych dzieci, poprawić jakość żywienia, aktywizować lokalne społeczności wokół problemu żywienia dzieci i dostarczyć wiedzy niezbędnej do prawidłowego żywienia najmłodszych. Żółty Talerz na terenie Polski to 4 mln zł na żywienie dzieci, które mają zaowocować ponad 1 milionem wydanych posiłków.