Uczestnicy projektu Druga  Szansa Gdańska właśnie realizują wybrane przez siebie szkolenia zawodowe. Kursy, które mają ułatwić im znalezienie stażu, a w efekcie końcowym i pracy.  Realizowane szkolenia mają bardzo różną tematykę, w zależności od indywidualnych predyspozycji i preferencji są to m.in.: nowoczesny sekretariat, kursy z zakresu pielęgnacji paznokci, kursy związane z obsługą wózków jezdniowych, organizacji magazynu czy z zakresu grafiki komputerowej.

Jest to czas intensywny i ważny dla wszystkich. Uczestnicy nie spotykają się już ze sobą codziennie, toteż zorganizowaliśmy wspólny spacer, podczas którego wszyscy mogli podzielić się wrażeniami związanymi ze szkoleniami, zmobilizować się do dalszej wytężonej pracy oraz porozmawiać o codziennych trudach i radościach.

Spacer odbył się na terenie Nowego Portu, gdzie Sylwester, jeden z Uczestników projektu mieszka i z chęcią oprowadził nas po ciekawych zakątkach dzielnicy. Byliśmy na starym ewangelickim cmentarzu, nad kanałem  gdzie rozpościerał się piękny widok na Twierdzę Wisłoujście, a na koniec poszliśmy do Domu Sybiraka, gdzie zostaliśmy oprowadzeni po muzeum, kaplicy i sali spotkań Sybiraków oraz ich dzieci i wnuków. Był to bardzo dobrze spędzony czas, za który serdecznie dziękujemy Sylwestrowi oraz wszystkim, którzy chcieli podzielić się z nami swoimi wrażeniami i przeżyciami.

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego