No i kolejny rok za nami… W ubiegły piątek 12 czerwca odbyło się nasze ostatnie spotkanie przed wakacjami. Z tej okazji zaprosiliśmy przedstawicieli wszystkich świetlic na wspólną zabawę sportowo-integracyjną do Warzenka. Na spotkanie przyjechali tez zaproszeni goście z Gminy Żukowo – Pani Małgorzata Lewandowska z Urzędu Gminy, Natalia Drewa z Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej oraz pani Bożena Kapica, która od lat zawsze towarzyszy nam na wszystkich spotkaniach.

Rozpoczęliśmy tradycyjnie od udziału we Mszy Świętej, która tym razem odbyła się w naszej „polowej” kaplicy, czyli w dużej świetlicy na terenie ośrodka. Mimo polowych warunków było radośnie i uroczyście. Po zakończeniu Mszy dzieci zostały podzielone na 10 drużyn i po krótkim zapoznaniu się wystartowały do zaliczania zadań w przygotowanej specjalnie dla nich grze terenowej. Poszczególne konkurencje wymagały od nich współdziałania w grupie, trochę sprawności fizycznej i manualnej, a czasem też kreatywności. Było rzucanie i strzelanie do celu, przeprawa przez „lawę” przy wykorzystaniu skrzynek po napojach, labirynt, budowanie wieży, wyścigi gokartów itp.

Po zakończonej zabawie na uczestników czekał zasłużony poczęstunek – czyli ognisko z kiełbaskami, kanapki i napoje – a w nagrodę za udział w zabawie wszystkie dzieci otrzymały słodką niespodziankę czyli „Grześki” oraz lody podarowane przez firmę UNILVER Polska z Banina.

Serdecznie dziękujemy wszystkim uczestnikom za wspaniałą zabawę i życzymy słonecznych, radosnych i bezpiecznych wakacji!

Całoroczny program zajęć w świetlicach żukowskich pt. „W zdrowym ciele zdrowy duch” jest współfinansowany ze środków Urzędu Gminy Żukowo.