Światowy Dzień Chorego, ustanowiony z inicjatywy św. Jana Pawła II to czas kiedy Mieszkańcy Centrum Pomocowego Caritas im. św. Jana Pawła II chcą podziękować Bogu i modlić się o zdrowie ducha i ciała.
To właśnie tego dnia chorzy i niepełnosprawni oraz przedstawiciele osób im posługujących spotkają się w archikatedrze oliwskiej podczas mszy świętej, aby przyjąć sakrament chorych. Mszy świętej przewodniczył abp Sławoj Leszek Głódź.
Homilię wygłosił ksiądz Błażej Kwiatkowski, gdzie mówił o sensie cierpienia, dlaczego należy je przyjmować z pokorą. podkreślał , że cierpienie pozwala nam odkryć siebie. Umacnia i dodaje sił, sprawia, że bardziej zaczynamy doceniać to, co ludzkie. Stajemy się, dzięki cierpieniu, bardziej wrażliwi na dobro i miłość, gdyż człowiek, który został skrzywdzony – bardziej potrafi docenić życzliwość ofiarowywaną przez innych.
Jezus w Ewangelii w sposób szczególny zwraca się ku chorym i cierpiącym. W swojej misji uzdrawiania ludzkości domaga się tylko jednej rzeczy – wiary. „Twoja wiara cię uzdrowiła” – słyszymy z jego ust. Najważniejszą wydaje się tutaj obecność Boga i bliskich nam osób, która staje się wyrazem miłości i miłosierdzia. Odwiedziny chorego w szpitalu, zajrzenie do jego pokoju, delikatny uścisk ręki pozostają gestami, które czynią nas bardziej ludźmi i przybliżają do nieba. Choroba bliskich osób jest wyzwaniem dla wszystkich. Potrzeba nam wielkiej motywacji by opiekować się nimi i jednocześnie nie stracić sił na prowadzenie własnego życia. Bóg bowiem błogosławi nie tylko chorym, ale także tym, którzy są blisko nich.
Pod koniec Mszy św. metropolita gdański wręczył wyróżnienia za wieloletnią posługę na rzecz drugiej osoby. Dyplomy uznania otrzymali: Jakub Kraszewski – dyrektor Naczelnego Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego w Gdańsku, lek. med. Monika Wojtkiewicz – specjalista położnictwa i ginekologii oraz konsultant medyczny naprotechnologii, Danuta Babicz – pielęgniarka oddziałowa w Domu Hospicyjnym Caritas im. św. Józefa w Sopocie, ks. Janusz Przygocki – kapelan Szpitala Powiatowego im. Franciszka Żaczka w Pucku.