Stop marnowaniu żywności! Niepotrzebny odpad, czy szansa biznesowa? z tak zadanym pytaniem rozpoczęła się debata, której celem było przybliżenie problemu za równo marnowania żywności jak i pokazanie możliwości radzenia sobie z tym problemem w Polsce.
W UE rocznie marnowanych jest około 88 mln ton żywności – około 20 proc. całej wyprodukowanej żywności. Koszty z tym związane szacuje się na 143 mld euro. W Polsce jest to około 9 mln ton, co w przybliżeniu daje koszty w wysokości około 60 mln złotych. Powyższe dane sytuują Polskę na piątej pozycji wśród państw marnujących najwięcej żywności w Unii Europejskiej. Jak rozwiązać ten problem? Co mogą zrobić poszczególni uczestnicy rynku w zakresie przeciwdziałania marnowaniu żywności? Co może zrobić każdy z nas?
ks Janusz Steć, Dyrektor Caritas Archidiecezji Gdańskiej przedstawił program realizowany
w obrębie Archidiecezji Gdańskiej „Spiżarnia Caritas”, który z powodzeniem pokazuje jak można ograniczyć marnowanie żywności a jednocześnie wesprzeć tych, którym tej żywności brakuje.
Moderatorem był :Bogusław Chrabota – Redaktor Naczelny, Rzeczpospolita
Paneliści:
- Jacek Bogucki – Sekretarz Stanu, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
- Wiesław Ciuruś – Dyrektor Operacyjny Jeronimo Martins Polska
- Michel Moran – Restaurator, szef kuchni Bistro de Paris
- Irena Pichola – Lider Sustainability Consulting Central Europe, Deloitte
- Vladimir Rakhmanin – Zastępca Dyrektora Generalnego i Przedstawiciel Regionalny, Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa
- Artur Rytel – Prezes, Green Factory
- ks. Janusz Steć – Dyrektor Caritas Archidiecezji Gdańskiej
Nagranie z debaty mozna obejrzeć tutaj :
http://www.rp.pl/TVRPPL/170909294-Stop-marnowaniu-zywnosci-Niepotrzebny-odpad-czy-szansa-biznesowa.html#ap-1 <http://www.rp.pl/TVRPPL/170909294-Stop-marnowaniu-zywnosci-Niepotrzebny-odpad-czy-szansa-biznesowa.html#ap-1>