Czwartkowe uroczystości zorganizowane przez Ośrodek Rehabilitacyjno-Edukacyjno-Wychowawczy Caritas w Trąbkach Wielkich przy współpracy Wójta Gminy Trąbki Wielkie, odbyły się w ramach Dnia Godności Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną, świętowanego w całej Europie 5 maja.  Uroczystości rozpoczęły się od modlitwy Litanią Loretańską. Ten akcent, jak i całe wydarzenie, jest równie ważny dla Mieszkańców Centrum Pomocowego Caritas im. św. Jana Pawła II, gdzie  łączymy się modlitwą i sercem w Miłości Boga, która objawia się w historii ludzi i jest tak  dobrze widoczna w życiu Matki Bożej.

Radosne świętowanie tego dnia, odbyło się już na placu przed sanktuarium. W programie znalazły się konkursy, zabawy sportowe, przejazdy kładem, muzyka na żywo, nie zabrakło tez atrakcji kulinarnych.

Wymiar tego spotkania, ma nie tylko znaczenie integracyjne, jest znacznie głębsze, to lekcja wzajemnej życzliwości- jak podkreślał bp Szlachetka. Godnie żyć, to cieszyć się wszystkim, co nas otacza, rozumieć bodźce, które pochodzą z zewnątrz otoczenia, funkcjonować w społeczeństwie na równych prawach. Jezus uczył, że jego niebiański Ojciec jest życzliwy nie tylko wobec tych, którzy Go kochają, ale też wobec „niewdzięcznych”. Zachęcił swych uczniów, by naśladowali Boga pod tym względem. Powiedział: „Macie zatem być doskonali, tak jak wasz Ojciec niebiański jest doskonały” (Łukasza 6:35; Mateusza 5:48; Wyjścia 34:6).

W naszym ludzkim wymiarze umiejętność ta nie wymaga szczególnych sił fizycznych, często wystarczy zwykły uśmiech, słowo pocieszenia, drobna przysługa, bo podobno jedno ciepłe słowo, potrafi ogrzać trzy zimowe miesiące. Zatem ogrzewajmy własne i cudze serca!

Tekst i zdjęcia: Marlena Niesiołowska-Pisarczyk