Uczestnicy projektu „ Samodzielni -Sprawni” współfinansowanego przez Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych mieli ostatnio bardzo napięty grafik. Cały marzec upłynął im pod hasłem  niezliczonej ilości wyjazdów rekreacyjnych. Postaramy się chociaż pokrótce podzielić z Wami naszymi wrażeniami przynajmniej z kilku wypadów. I tak w jeden z przepięknych marcowych dni wybraliśmy się do Filharmonii Bałtyckiej na Ołowiance w Gdańsku.  Mieliśmy  okazję obejrzeć tam barwny spektakl muzyczno- taneczny według historii opisanych przez profesora Sampa, o tym, jak wyglądało życie w dawnym Gdańsku. Po spektaklu poszliśmy na spacer ulicą Długą, podczas którego słońce ożywiało atmosferę naszej przechadzki. Wycieczkę uprzyjemniły nam pyszne ciastka i syty obiad. Innego dnia zawitaliśmy do  Centrum Hewelianum, w którym  uczestniczyliśmy w zajęciach edukacyjnych pt. „W krainie ciekłego mrozu”. Podczas lekcji poznawaliśmy właściwości fizyczne przedmiotów schłodzonych przy pomocy ciekłego azotu.

Po lekcji, przyszedł czas na obejrzenie wystawy, na której interaktywne ekspozycje, w niebanalny sposób, prezentowały zagadnienia z nauk ścisłych. Mieliśmy okazję, nie tylko oglądać, różne zjawiska, które spotykamy w otaczającym nas świecie, ale również doświadczać i oglądać ich skutki. Nasz wyjazd zakończyliśmy smakowitym obiadem.