W ubiegłą sobotę nasz darczyńca, wspominana już w poprzednich wpisach firma BMC Development zorganizowała trójce podopiecznych najsztarszej grupy Sparta wycieczkę na Kaszuby. Towarzyszył nam przedstwiciel firmy. Byliśmy w Szymbarku w Centrum Edukacji i Promocji Regionu. Zwiedziliśmy tam skansen. Widzieliśmy najdłuższą deskę świata wpisaną do Księgi Rekordów Guinnesa. Jej długość to aż 36,83 m! Byliśmy w Domu Sybiraka, który liczy sobie 240 lat. Został przewieziony z Zapleskina na Syberii. Przebył 8100 km, a jego podróż trwała 3 miesiące. Dowiedzielismy się wielu ciekawych informacji o Sybirakach, ich historii i losach. Widzieliśmy pociąg, jakim transportowano polskich zesłańców na Syberię. Wchodziliśmy do ciasnych wagonów, w których przewożonych było do 50osób, a podróż taka trwała od jednego do trzech miesięcy. Zwiedziliśmy również replikę Sowieckiego Łagru. Byliśmy w bunkrze „Gryf Pomorski”. Przechodziliśmy ciasnymi, niskimi korytarzami do sali dydaktycznej, a tam przy zgaszonym świetle usłyszeliśmy i poczuliśmy ogłosy wojny, nalotów bombowych – zrobiło to na nas niesamowite wrażenie. Oczywiście główna atrakcją pobytu w skansenie był Domek do góry nogami, który zachwyca wszystkich ludzi. Zachwycił i nas. Już po krótkim pobycie wewnątrz domku czuliśmy zaburzenia równowagi i trudno nam było stawiać kolejne kroki. Po zwiedzeniu całego skansenu ruszyliśmy do Wdzydzkiego Parku Krajobrazowego – przez wielu uważanego za jeden z piękniejszych Polskich zakątków. Byliśmy w miejscu krzyżowania się czterech Wdzydzkich jezior (jeziora Jeleniego, jeziora Gołuń, jeziora Wdzydzkiego i jeziora Radolne) – we Wdzydzach Kiszewskich. Tam weszliśmy na wysoką wieżę widokową, z której mogliśmy podziwiać przepiękny widok i „Wdzydzki Krzyż”.

Ogromnie dziękujemy naszemu darczyńcy za wspaniały sobotni dzień i niezapomniane wrażenia!