W piękny, słoneczny czwartek 28 czerwca grupa mieszkańców Domu Pomocy Społecznej Caritas w Gdańsku przy ul. Fromborskiej, uczęszczających na zajęcia logopedyczne udała się na wycieczkę do Zoo w Oliwie. Wyjazd miał być pewną odmianą cotygodniowych spotkań z p. Ania Brych – logopedą – trochę jako sprawdzian komunikowania się poza domem, a trochę jako forma przyjemności ze wspólnego spędzania czasu w niecodziennych warunkach. Jak się okazało wyprawa była wyjątkowo udana.

W towarzystwie pani psycholog Asi, pani Ani i pana Krzysia – kierowcy, mieszkańcy podziwiali smukłe i dostojne żyrafy, które choć mieszkają w oliwskim Zoo zaledwie rok, zadomowiły się i wspaniale prezentują się na wybiegu. Skubiąc listki z okolicznych dość wysokich drzew, wyjaśniały oglądającym, po co im długa szyja . Wylegujące się w słońcu lśniące foki, olbrzymie słonie i leniwe hipopotamy przeniosły mieszkańców DPS w inny świat, pełen naturalnego spokoju, z nutką egzotyki. Wiele radości przyniosły zabawne małpy, ich skoki i popisy pozwoliły na chwilę zapomnieć o bólu i trudach codzienności. Otoczenie ogrodu, jego wyjątkowe położenie w obrębie morenowych wzgórz Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego pozwoliło na obcowanie z przyrodą, której soczysta zieleń wlewa w serce nadzieję i koi nerwy. Wszystkim mieszkańcom DPS chwile spędzone razem zapadną na długo w pamięci. Wycieczka to czas relaksu, ale przede wszystkim okazja pobycia z sobą, momenty wspólnie przeżywanych emocji w pięknym otoczeniu.