12 czerwca 2010 roku, Warsztat Terapii Zajęciowej Caritas przy Centrum Pomocowym im. Św. Ojca Pio w Gdyni wziął udział w II edycji Gdyńskiego Magla Twórczego.

Organizatorami festynu rodzinnego był Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Gdyni przy współpracy: Urzędu Miasta Gdyni, Stowarzyszenia Integracyjnego Promyk w Gdyni, gdyńskiego koła Polskiego Stowarzyszenia na Rzecz Osób z Upośledzeniem Umysłowym, Stowarzyszenia Osób z Wadą Słuchu „Cisza”, gdańskiego oddziału Krajowego Towarzystwa Autyzmu z siedzibą w Gdyni oraz Caritas Archidiecezji Gdańskiej.

Celem imprezy była integracja społeczna oraz prezentacja twórczości osób z niepełnosprawnością. To kulturalne wydarzenie obfitowało w wiele różnych atrakcji m.in.  obcowanie ze sztuką prezentowaną przez gdyńskie WTZ  – teatrem, zespołami muzycznymi, twórczością plastyczną. Na towarzyszącym imprezie kiermaszu można było zakupić wytwory niepełnosprawnych artystów (obrazy, biżuterię, witraże, tkaninę artystyczną), skosztować domowych wypieków, przysmaków z grilla, grochówki, bigosu oraz napić się kawy i herbaty.

Odbyło się wiele konkursów i turniejów fantowych. Miłośnicy sportu mogli wziąć udział w konkurencjach: unihokej, paintball, nordic walking, skoki w worku i rzut do celu. Dla najmłodszych przygotowano zamek dmuchany, puzzle i klocki giganty. Wszystkie dzieci dumnie prezentowały malowidła na uśmiechniętych twarzach.

Oprawę muzyczną zapewniły m.in. występ smyczkowy uczniów Szkoły Muzycznej w Gdyni, Studium Wokalne Teatru Muzycznego w Gdyni oraz letnio falujący zespół Magestic ze swoim repertuarem w klimatach reggae.

W.T.Z Caritas z Gdyni na wielkim maglowaniu zaprezentował warsztat rymarski, gdzie chętni mogli wykonać samodzielnie biżuterię i skórzane sakiewki, cieszącą się powodzeniem owocową sałatkę, przedmioty dekoracyjne, podniebną galerię obrazów, z których większość sprzedano.

Zaproszeni przez nas rycerze zaprezentowali walkę na miecze a swoimi opowieściami przenieśli wszystkich w średniowieczne czasy. Chętni mogli spróbować sił w przeciąganiu liny z rycerzami.

Słoneczna pogoda odzwierciedlająca stan ducha uczestników i duża frekwencja były miłą niespodzianką dla organizatorów. O godzinie 17.00 pożegnaliśmy się w nadziei na jeszcze większe maglowanie za rok.