Wtedy jest Boże Narodzenie

Zawsze, ilekroć uśmiechasz się do swojego brata

i wyciągasz do niego ręce,

jest Boże Narodzenie.

Zawsze, kiedy milkniesz, aby wysłuchać,

jest Boże Narodzenie.

Zawsze, kiedy rezygnujesz z zasad,

które jak żelazna obręcz uciskają ludzi

w ich samotności,

jest Boże Narodzenie.

Zawsze, kiedy dajesz odrobinę nadziei „więźniom”,

tym, którzy są przytłoczeni ciężarem fizycznego,

moralnego i duchowego ubóstwa,

jest Boże Narodzenie.

Zawsze, kiedy rozpoznajesz w pokorze,

jak bardzo znikome są twoje możliwości

i jak wielka jest twoja słabość,

Zawsze, ilekroć pozwolisz by Bóg

pokochał innych przez ciebie,

Zawsze wtedy,

Matka Teresa z Kalkuty

21 Grudnia na zaproszenie Pani Dyrektor Anny Kostusik  mieliśmy przyjemność gościć Seminarium Duchowne w Gdańsku z wyjątkowo pięknym przedstawieniem Bożonarodzeniowym.

Kunszt aktorski i talent muzyczny dały się poznać od pierwszych chwil kleryckiego występu. Nasi mieszkańcy z radością włączyli się w śpiewanie kolęd i autorskich pieśni kleryków. Pełni wzruszenia przeżywali odgrywane na scenie jasełka, których treść dotykała naszych serc. Alumni przypomnieli nam, że Jezus rodzi się w każdym z nas, każdego dnia na nowo, zawsze „ilekroć uśmiechamy się do swego brata, kiedy dajemy odrobinę nadziei innym, kiedy rezygnujemy z siebie i milkniemy, by wysłuchać innych” – bo właśnie wtedy jest Boże Narodzenie, jak mawiała święta Matka Teresa z Kalkuty.

Przedstawienie kleryków ujęło naszych mieszkańców na tyle, że oklaskom nie było końca. Jesteśmy wdzięczny, że przyszli księża przybyli do nas z tak wielkim entuzjazmem, dając nam tyle radości.

Dziękujemy Księdzu Krzysztofowi Szerszeniowi oraz wszystkim klerykom – artystom za przyjazd do naszego domu i piękne przedstawienie Bożonarodzeniowe.