Dzięki uprzejmości i życzliwości dyrekcji i pracowników NBP mieliśmy możliwość zwiedzenia obiektów bankowych i poznania niektórych funkcji tak specyficznego banku. Uczestnicy WTZ Caritas w Łapinie dowiedzieli się jak powstają pieniądze, jaka jest ich historia a także obejrzeli film obrazujący powstanie i przeobrażenia NBP aż do czasów współczesnych. Każdy z nas mógł zadawać pytania wg indywidualnych zainteresowań np. osoba niewidoma z naszego warsztatu pytała jakie są ułatwienia i możliwości korzystania z różnych usług bankowych dla osób z taką właśnie niepełnosprawnością m.in. bankomat mówiący . Umożliwiono nam przyjrzenie się pracy w sortowni pieniędzy, która zazwyczaj nie jest miejscem udostępnionym do zwiedzania. Robi wrażenie! Udaliśmy się później do drugiego obiektu NBP mniej tajemniczego, za to bardziej okazałego, siedziby głównej w Gdańsku. Tam również mogliśmy zapoznać się z kolejnymi funkcjami banku w tym pięknym i zabytkowym obiekcie. Na koniec każdy otrzymał pamiątkę, podziękowaliśmy i wróciliśmy do naszego Łapina bogatsi w nową wiedzę.