W marcu świetlica Arka miała bardzo dużo pracy. Na początku miesiąca wszystkie dzieci udały się do pizzerii w Żukowie z okazji Dnia Kobiet i Mężczyzn. Po drodze szukaliśmy symptomów wiosny w pobliskim parku.

Na początku miesiąca rozpoczął się również Wielki Post. Dzieci wraz z wychowawcami spisali wielkopostne postanowienia. W związku z tym, że w tym roku realizujemy program pt.: „W zdrowym ciele, zdrowy duch” dzieci miały okazję przygotować zdrowe jedzenie takie jak: owocowe sałatki, koktajle, krem z brokuła, krem pomidorowy, kolorowe kanapki, tortilla z łososiem i rukolą, pasta z tuńczyka, ciasto francuskie z konfiturą. W między czasie odwiedzili nas wolontariusze zza granicy (Gruzja, Turcja, Włochy, Hiszpania). Przed spotkaniem z naszymi gośćmi wychowankowie przygotowali plakaty dotyczące państw z których pochodzą wolontariusze. Zgodnie z naszym zwyczajem przyjęliśmy ich częstując polskimi potrawami – bigos i śledzie z pulkami. Ponadto odbyły się interesujące zajęcia plastyczne. Dzieci przygotowały wiosenne kwiaty, zajączki z piłek ping-pongowych, wyklejały flagi krajów, z których pochodzą nasi wolontariusze. W tym  miesiącu odbył się konkurs plastyczny na wielkanocną pisankę, za którą dzieci otrzymały atrakcyjne nagrody. Dodatkowo przygotowali kartki, które przed świętami Wielkanocnymi wręczyli wraz z jajkami z krepy przyjaciołom świetlicy. Na ostatnim spotkaniu w marcu dzieci otrzymały paczki od zająca wielkanocnego.