Spotkanie przy wigilijnym stole w CPC im. Jana Pawła II.

Wieczór wigilijny w polskiej tradycji to jeden z najbardziej uroczystych i wzruszających momentów w roku.  I taka też była tegoroczna Wigilia w naszym Centrum.

Dzięki realizowaniu na terenie CPC im. Jana Pawła II w okresie od 15 listopada 2013r. do   31 grudnia 2013r. zadania z zakresu pomocy społecznej pt. „Zajęcia edukacyjno-informacyjne dla osób starszych, w tym mieszkańców DPS, na temat szkodliwych skutków  spożywania alkoholu” możliwe było zorganizowanie tego spotkania w sposób jeszcze bardziej atrakcyjny.

Realizacja w/w zadania została powierzona placówce przez Gminę Miasta Gdańska a zasadniczym celem zorganizowanej Wigilii było dostarczenie seniorom  miłych doznań związanych z przeżywaniem Świąt  Bożego Narodzenia oraz utrwalenie tradycji i zwyczajów typowych dla okresu świątecznego, bez spożywania alkoholu przy świątecznym stole na terenie placówki.

Spotkanie wigilijne rozpoczęło się od czytania z Ewangelii wg św. Łukasza,  później uczestnicy wieczerzy podzielili się opłatkiem i złożyli sobie życzenia a następnie wszyscy zasiedli do świątecznego stołu.  Wyjątkowym gościem, który zaszczycił nas swoją obecnością był JE Abp Senior Tadeusz Gocłowski, który w pięknych słowach wprowadził nas w tajemnicę Bożego Narodzenia.

Najlepsze życzenia świąteczne złożyli obecnym Dyrektor CAG – ks. Janusz Steć oraz Dyrektor CPC   im. Jana Pawła II – Pani Katarzyna Jasińska.

Na pięknie udekorowanych stołach, w pobliżu strojnej choinki, w sali pełnej świątecznych akcentów – wigilijne potrawy smakowały wyjątkowo! Był barszcz z uszkami, karp, pierogi z kapustą, kompot z suszonych owoców i oczywiście makowiec.

Wspólnemu ucztowaniu towarzyszyły piękne kolędy w wykonaniu rodziny Państwa Michalskich, do śpiewania których wszyscy bardzo chętnie się włączali. Na zakończenie wigilijnego spotkania rozdane zostały świąteczne paczki, które sprawiły wszystkim mnóstwo radości.

Wraz z upływającym czasem grono osób przy wigilijnym stole zaczęło maleć a śpiew kolęd – cichnąć. Mieszkańcy udawali się do swoich pokoi, wyjeżdżali na świąteczne urlopy do bliskich, kontynuowali spotkania w gronie przyjaciół i znajomych…. Wyjątkowa atmosfera tegorocznej Wigilii, dzięki zaangażowaniu tak wielu osób, pozostanie z nami jednak na dłużej! Serdecznie dziękujemy wszystkim naszym wspaniałym wolontariuszom, z Panią Anetą Węsierską i Grażyną Kordułą na czele za wyjątkowe zaangażowanie w przygotowanie dekoracji wigilijnego stołu, choinek oraz pomoc w podawaniu posiłków podczas wigilijnej wieczerzy. Dziękujemy naszej kuchni za przepyszne świąteczne potrawy oraz Paniom terapeutkom za magiczny wystrój naszej placówki na Boże Narodzenie.

Wesołych Świąt i udanego Roku 2014 !

Centrum Pomocowe Caritas

im. Jana Pawła II w Gdańsku