Wieczór wigilijny w polskiej tradycji to jeden z najbardziej uroczystych i wzruszających momentów w roku. I taka też była tegoroczna Wigilia w naszym Centrum Pomocowym Caritas im. Jana Pawła II. Przy wigilijnym stole – 24 grudnia 2017 roku, w samo południe, odwiedził nas m.in ks. biskup Wiesław Szlachetka. Nie mogło zabraknąć również Dyrektora Caritas Archidiecezji Gdańskiej ks. Janusza Stecia. Spotkanie wigilijne rozpoczęło się od czytania Ewangelii, później uczestnicy wieczerzy podzielili się opłatkiem i złożyli sobie życzenia, a następnie wszyscy zasiedli do świątecznego stołu. Na pięknie udekorowanych stołach zagościły tradycyjne potrawy: pyszne pierogi z kapustą i grzybami, ryba w galarecie, barszcz z uszkami, kompot z suszu, karp smażony, ryba po grecku, śledź w oleju. W sali przepełnionej świątecznymi dekoracjami potrawy smakowały wyjątkowo. Wspólnemu ucztowaniu towarzyszyły polskie kolędy w wykonaniu mieszkańców, ich rodzin, wolontariuszy, zaproszonych gości- do akompaniamentu fortepianu oraz akordeonu. Było nastrojowo, bardzo świątecznie, bo przecież najważniejsze żeby w ten dzień nikt nie był sam. Na zakończenie wigilijnego spotkania rozdane zostały świąteczne paczki, które sprawiły wszystkim mnóstwo radości.

Wyjątkowa atmosfera tegorocznej Wigilii, dzięki zaangażowaniu tak wielu osób, pozostanie z nami jednak na dłużej! Serdecznie dziękujemy wszystkim naszym wspaniałym wolontariuszom za wyjątkowe zaangażowanie w podawaniu posiłków podczas wigilijnej wieczerzy oraz za oprawę muzyczną. Życzymy wszystkim szczęśliwego Nowego Roku 2018!

Tekst: Monika Szczukiewicz