Segwaye, quady, zjeżdżalnie, trampolina, zawody sumo, no i kręcenie kilometrów na Światowe Dni Młodzieży do Krakowa – to główne atrakcje Wielkiego Festynu dla wolontariuszy Szkolnych kół Caritas, który odbył się w sobotę w Matemblewie. Dla nas była to okazja do podziękowania wolontariuszom i opiekunom SKC za całoroczną działalność, a dla uczestników – mamy nadzieję – do świetnej zabawy i integracji z wolontariuszami z innych szkół. Spotkanie zaczęliśmy od udziału we wspólnej Mszy Św. w Sanktuarium, a potem przenieśliśmy się na błonia przy ołtarzu papieskim, gdzie rozoczął się festyn. Oprócz wspomnianych atrakcji był też oczywiście poczęstunek – na słodko gofry, wata cukrowa i ciasto, a dla głodnych bigos i kiełbaski.

Wśród zapaleńców, którzy pomagali nam kręcić kilometry do Krakowa rozlosowaliśmy nagrody. Nagrodą głowną był rower – trafił do Mateusza z Gimnajum nr 1 w Rumi. Podczas festynu poświęcilismy też ponad 3000 różańców, które wolontariusze przygotowali dla uczestników ŚDM, kórzy w lipcu gościć będą w naszej archidecezji.

Na zakończenie uczestnicy otrzymali jeszcze lody przekazane przez zakłady UNILEVER Polska z Banina.

Wydarzenie sfinasowane ze środków Fundacji PZU wramach projektu „Gepardy Wolontariatu”