17 września bieżącego roku grupa seniorów z Centrum Pomocowego Caritas im. Jana Pawła II wybrała się do pobliskiego kina na film pt.: „Bogowie”. Spacerując obserwowaliśmy spadające liście i podziwialiśmy uroki polskiej, złotej jesieni. Nasze wyjście było zorganizowane w ramach realizowanego projektu „Samodzielni- Sprawni II”, finansowanego przez Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych. Głównym celem projekcji filmowej była integracja między uczestnikami biorącymi udział w realizowanym zadaniu.

Dramat biograficzny pt.: „Bogowie”- produkcja długo wyczekiwana i budząca niesłychaną ciekawość. Reżyserem filmu jest Łukasz Palkowski, a scenariusz napisał Krzysztof Rak. W roli głównej wystąpił Tomasz Kot.

„Bogowie” to prawdziwa opowieść o życiu i karierze profesora Zbigniewa Religi – kardiochirurga, który jako pierwszy w Polsce dokonał udanego przeszczepu serca. Jest to film nie tylko o próbie dokonania trudnego zabiegu chirurgicznego. Jest to również opowieść o determinacji, uporze i nieugiętości głównego bohatera. To historia nieustannej walki jednego człowieka przeciwko całemu światu.

Zbigniew Religa to człowiek z ogromną wiedzą i talentem medycznym, w życiu osobistym raczej jest pełny ludzkich słabostek. Miał jednak wizję, cel i  największe marzenia – pragnął dokonywać transplantacji serca w celu ratowania ludzkiego życia. Aby spełnić to marzenie, profesor musiał pokonać krętą drogę: stworzyć od podstaw własną klinikę, zdobyć pieniądze na nowoczesny sprzęt medyczny, zbudować własny zespół lekarzy, pozyskać dawców serca, pokonać zawiłą biurokrację, a  potem– przeszczepić po raz pierwszy ludzkie serce.

„Bogowie” to film o trudnych zmaganiach i pięknych dokonaniach jednego z najbardziej znanych w Polsce lekarzy – profesora Zbigniewa Religi.

Akcja filmu wciągnęła widzów bez reszty, trzymała w napięciu, pochłaniała całkowicie ich uwagę. Zachwycała nas również obsada aktorska, z genialnym Tomaszem Kotem na czele.  Po skończonym seansie powróciliśmy do domu, jednak żywych dyskusji i wielu refleksji nie zabrakło. Na pewno pozostało nam w głowie przesłanie, że warto postawić sobie cel i do niego dążyć mimo przeciwności, które napotykamy w życiu…