W dniu 13.02.2009 r. w naszym domu odbyły się Walentynki. Radosny nastrój tego magicznego dnia udzielił się wszystkim podczas występu zorganizowanego dla mieszkańców. Mieliśmy okazję posłuchać pięknych piosenek zagranych i zaśpiewanych na żywo. Choć Dzień Św. Walentego obchodzony jest w naszym kraju zaledwie od kilkunastu lat, jego świętowanie bardzo żywo zostało przyjęte przez mieszkańców Domu Pomocy Społecznej. Klimat tego dnia został wprowadzony nawet dzięki wystrojowi sali – zawieszono serduszka oraz czerwone baloniki. W trakcie uroczystości wykonywane były piosenki przy akompaniamencie fortepianu, które pochodziły z różnych krajów i kultur. Nie zabrakło znanych światowych przebojów o miłości oraz wzruszających polskich piosenek, takich jak Ta ostatnia niedziela.
Prezentowane były również wiersze, które niejednemu seniorowi przypomniały chwile młodości i sercowych wzruszeń. Na koniec zaprezentowano wiersz jednej z naszych mieszkanek. Niejedna łza wzruszenia zakręciła się w oku i cieplej zrobiło się na sercu w trakcie słuchania tak pięknych wyznań.