Wakacje w gdańskiej Caritas, to nieustające działanie i organizacja czynnego wypoczynku w Warzenku, górach i na Mazurach, Niedawno zakończyliśmy obozy wędrowne dla 75 dzieci w Tatrach, a już w składzie 102 osoby zdobyliśmy Mazury, 90 osób młodzieży, 3 kierowników i 12 wychowawców & wolontariuszy. Obozy kajakowo-wędrowne w tegorocznej odsłonie nabrały tępa… początek dnia godz. 6:30  rozgrzewka, śniadanie i piękny dzień w kajaku, na strzelnicy i w lesie, poszczególne obozy zaliczają etapy, aby już po dwóch dniach przystąpić  do spływu najpiękniejszą rzeką w Polsce, Krutynią. Młodzież bardzo chętnie współpracuje, nie brak im sił i energii, aby po całym dniu, z uśmiechem rozegrać mecz koszykówki w super sali gimnastycznej w Ukcie, zagrać w szachy wikingów w salach schroniska w Nawiadach czy postrzelać  z łuku w Pieckach. Obozy kajakowo-wędrowne to niezwykła forma zastosowania kajaków do przemieszczania się między schroniskami w trakcie realizacji obozów na Mazurach. Obozy zakończyły się wieloma sukcesami, piękne spływy, wspaniałe wędrówki, wiele radości z każdego dnia, a w ostatni dzień wynajętym statkiem w „Porcie u Fareyja” w Rucianych Nidach pływaliśmy po najpiękniejszych jeziorach na Maurach.