Wakacje to długo wyczekiwany czas przez wszystkich. Pozwala na regenerację, odpoczynek oraz czerpanie przyjemności z różnorodnych aktywności.

My sezon wakacyjny rozpoczęliśmy z zaprzyjaźnioną Świetlicą Pod Kasztanem przy wspólnym ognisku, zabawie, ciesząc się z nadchodzących wolnych dni.

Fantastycznym doświadczeniem była gra terenowa Start Wakacje w Parku Oruńskim zorganizowaną w ramach Gdańskiego Funduszu Młodzieżowego. Wymagała ona dużej spostrzegawczości i cierpliwości. Nie było łatwo, ale poradziliśmy sobie ze wszystkimi zadaniami. Każda drużyna otrzymała w nagrodę grę Twister.

W ramach projektu „Rękodzieło z wikliny papierowej i decoupage” finansowanego z Gdańskiego Funduszu Senioralnego odbyły się warsztaty w trakcie, których seniorzy z klubu Silver z wielkim zaangażowaniem pokazali dzieciom różne techniki pracy z papierem. Efekty były zadziwiające. A czy Wy próbowaliście swoich sił w tym temacie? Nasze dzieci biorące w nich udział były pochłonięte inspiracjami i gotowe na więcej.

Były też dni poświęcone rozrywce kulturalnej, wybraliśmy się do Biblioteki pod Kotem i Myszą w Gdańsku, gdzie poznaliśmy i spróbowaliśmy swoich sił w nowych grach planszowych i karcianych. Odwiedziliśmy także Teatr Wybrzeże poznając jego zakątki oraz bawiąc się na scenie. W Zakładzie Kulturanym w Gdańsku zobaczyliśmy i wzięliśmy udział w  przedstawieniu Teatru Czwarte Miasto pt. Opowiedział Dzięcioł Sowie- zabawa była fantastyczna.

Poznaliśmy także podwodny świat podczas zwiedzania  Akwarium Gdyńskiego i teraz nie stanowi on dla nas żadnych tajemnic. Pełni gotowości przezwyciężyliśmy swoje słabości w Parku Linowym zerkając choć przez chwilę na świat z innej perspektywy. Wzmocniły się także nasze umiejętności kulinarne dzięki fantastycznym warsztatom w Domino’s Pizza, na których każdy z nas mógł zrobić pizzę własnego autorstwa i otrzymał tytuł ,,Małego Pizzermena’’. Na warsztatach stolarskich w Fab Lab Orange nauczyliśmy się pracy z drewnem i wykonaliśmy między innymi doniczki i stworki efekty są zadziwiające. Naszą kreatywność wykorzystaliśmy także przy tworzeniu swoich wakacyjnych plecaków – wyszły przepiękne…

Było wiele przygód i wycieczek. W Kaszubskim Parku Miniatur i Gigantów widzieliśmy budowle z całego świata, odwiedziliśmy zamek strachu, weszliśmy do prawdziwego samolotu. Ogromne wrażenie zrobiły na nas wielkie owady oraz ptaki, które na co dzień są niemal niewidoczne. Zabawa była fenomenalna… Odwiedziliśmy Jarmark Św. Dominika, gdzie łowiliśmy bursztyny. Byliśmy tak wytrwali w poszukiwaniach, że teraz możemy się nazwać niezłymi poławiaczami bursztynu. Na koniec poznaliśmy jego historię odwiedzając Muzeum Bursztynu, podziwiając jego fenomen i różne zastosowania. Uczestniczyliśmy w warsztatach hiphopowych oraz uczyliśmy się malować graffiti- dziękujemy ekipie Witaj w domu za zaproszenie. Odwiedziliśmy Alpaka Team, gdzie chociaż przez chwilę uczestniczyliśmy w sielskim życiu zwierząt- spacerując z Karmelkiem i karmiąc alpaki, kozy, owce i poznając wiele innych małych mieszkańców tego gospodarstwa….

Pod koniec wakacji spotkaliśmy się z wygadanym wielorybkiem Błękitkiem w Ocean Parku we Władysławowie. A fantastycznej zabawy i harców na placu zabaw nie było końca….

Wakacje zakończyliśmy ogniskiem z kiełbaskami oraz nocowaniem, na które czekaliśmy od dawna 😉.

Działalność placówki jest finansowana z Miasta Gdańska.