Pani Krysia ma 68 lat i mieszka w Gdańsku. W ubiegłym tygodniu znalazła się w szpitalu – diagnoza: udar mózgu. Przerażenie w jej oczach i niepewność „Co teraz?” wzbudziło we mnie współczucie, które nie daje mi spokoju.
Pani Krysia ma kochającą rodzinę więc jestem pewna, że nie zazna samotności. Ale jak poradzi sobie w codzienności? Kto zadba o to, by jak najszybciej uporała się z konsekwencjami udaru? W jaki sposób zaparzy sobie herbatę, założy okulary – gdy jej dłoń nie do końca jest sprawna?

Właśnie takim osobom jak Pani Krysia dedykujemy nową placówkę Caritas – Dzienny Dom Opieki Medycznej. To miejsce dla osób po hospitalizacji, które nie są w stanie samodzielnie poradzić sobie w domu. Na pacjentów czeka nie tylko domowa atmosfera ale i bezpłatna opieka specjalistów, rehabilitacja i gorący posiłek.

DLA KOGO?

• dla osób bezpośrednio po przebytej hospitalizacji, których stan zdrowia wymaga wzmożonej opieki pielęgniarskiej, opiekuńczej, rehabilitacyjnej oraz wsparcia i edukacji zdrowotnej
  • dla osób, które w okresie ostatnich 12 miesięcy korzystały ze świadczeń zdrowotnych z zakresu leczenia szpitalnego

Wszyscy pacjenci w ocenie skali poziomu samodzielności Barthel muszą mieścić się w granicach 40-65 punktów oraz posiadać prawo do korzystania ze świadczeń opieki zdrowotnej finansowanej ze środków publicznych.

KTO WYPISUJE SKIEROWANIE?

• lekarz podstawowej opieki zdrowotnej
  • w przypadku pacjentów po hospitalizacji lekarz udzielający świadczeń w szpitalu

ILE WYNOSI CZAS POBYTU?

• od 30 do 120 dni
  • od 4 do 8h dziennie
  • 5 dni w tygodniu

JAKI JEST ZAKRES UDZIELANYCH ŚWIADCZEŃ?

• opieka pielęgniarska, w tym edukacja pacjenta dotycząca samoopieki i samopielęgnacji
  • konsultacje z lekarzami specjalistami w dziedzinie rehabilitacji medycznej oraz geriatrii
  • doradztwo w doborze odpowiednich wyrobów medycznych
  • usprawnianie ruchowe
  • stymulacja procesów poznawczych
  • terapia zajęciowa
  • działania edukacyjne dla rodzin
  • wsparcie psychologiczne
  • gorący posiłek

ILE WYNOSI ODPŁATNOŚĆ?

• pobyt jest finansowany ze środków publicznych

GDZIE UZYSKAĆ DODATKOWYCH INFORMACJI I ZŁOŻYĆ SKIEROWANIE?

• sekretariat Centrum Pomocowego Caritas im. Jana Pawła II, tel. 58 511 35 04

ul. Fromborska 24 w Gdańsku