„Było po prostu super. Najbardziej podobały mi się quady. Brałem udział w ciekawych zabawach, np. rzucanie piłką do celu” (Michał, OREW Caritas) – takimi słowami naszego podopiecznego został podsumowany VII Trąbkowski Dzień Godności Osób Niepełnosprawnych. Piętnastego maja po raz kolejny spotkaliśmy się na festynie rodzinnym, aby świętować i być razem. W festynie uczestniczyli podopieczni placówek dla osób niepełnosprawnych z Powiatu Gdańskiego oraz uczniowie z pobliskich szkół. Spotkanie rozpoczęło się wspólną modlitwą w Kościele pw. Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny w Trąbkach Wielkich. Po mszy przeszliśmy na plac przykościelny gdzie czekało na nas wiele atrakcji np. quady, pokaz wozu strażackiego, malowanie twarzy, gry i zabawy sportowe, klowny i loteria. Na scenie występowało wielu artystów: przedszkolaki z Trąbek Wielkich, dzieci z ORW w Giemlicacha, zespoły ze szkół w Czerniewie, Trąbkach oraz Warczu, a także przedstawiciele Domu Pomocy Społecznej w Damaszce, a oprawą muzyczną całej części artystycznej zajął się ksiądz Zygmunt Słomski z zespołem. Nie zabrakło również pysznego poczęstunku: kiełbaski z grilla, bigos, grochówka oraz to co dzieci lubią najbardziej: wata cukrowa! W organizację Dnia Godności zaangażowało się wiele osób, z całego serca wszystkim dziękujemy! Do zobaczenia za rok!