Tak! Właśnie ta prawda mocno zapadła nam w sercach po niezwykłym występie, jaki udało nam się obejrzeć w naszym Domu Seniora przy ul. Fromborskiej, dzięki niepełnosprawnym uczestnikom Warsztatów Terapii Zajęciowej, odbywających się w Przymorskim Domu Kultury, który nosi milusińską nazwę „Bolek i Lolek”.

W ciągu niemal trzech tygodni pracy naszych gości: aktorów i ich opiekunów, powstał wyjątkowy spektakl. Poruszająca muzyka, nagrane uprzednio głosy wykonawców oraz ich niezwykła prawdziwość pozwoliły wszystkim na zanurzenie się w osobistym przeżywaniu prostego, ale jakże emocjonalnego występu, pełnego treści i ogromnej siły. W swej szlachetnej prostocie, nasi niepełnosprawni aktorzy ukazali nam nie tylko postacie kruche i emocjonalne, urzekająco naiwne uczuciowo, pełne nadziei i ufności. Mogliśmy dostrzec ukazywane przez nich pragnienie miłości, akceptacji, szacunku, a także ich codzienne wybory miedzy kochać i być, a udawać i mieć.

Przedstawienie zachwycało również niezwykłą plastycznością, formą, barwą, materią, ruchem. Z każdym krokiem dowiadywaliśmy się coraz więcej, scena się rozjaśniała, wątki przeplatały się jak kolorowe wstęgi i nagle wszystko zajaśniało- aż serce się raduje!

Są takie spektakle, które okazują się być prawdziwym dokonaniem, pokornym, niewymuszonym, oryginalnym objawieniem, wywołującym prawdziwy zachwyt i wzruszenie. Taki teatr jest zawsze prawdziwy, wartościowy, niewinny, a jego doświadczanie sprawia wręcz dziecięca radość. Dziękujemy!