Ten dzień, tj. 20 grudnia na świetlicy rozpoczął się od sprzątania całej placówki. Ok. 10:00 dołączyli do nas wolontariusze ze Szkolnego Koła Caritas z gimnazjum nr 8. Pomagali nam przystrajać placówkę, przygotować poczęstunek, lukier do ciasteczek i materiały plastyczne do zajęć. Dwoje uzdolnionych muzycznie „pomocników” przypominało dźwięki i tekst kolęd. Gdy nasi wychowankowie po lekcjach wreszcie trafili do świetlicy ochoczo zabrali się do przystrajania sal i nauki nowych kolęd.

Pod koniec dnia odwiedziła nas ekipa telewizyjna wraz z dyrektorem Caritas Archidiecezji Gdańskiem ks. Januszem Steciem, która nakręcała reportaż o przygotowaniach do świąt Bożego Narodzenia w naszej placówce.

Dzieci zaprezentowały nowo poznane  kolędy, lukrowały ciastka, które rozdawały następnego dnia pracownikom LPP S.A, razem ustrajały choinkę. Dzieci szczerze i z entuzjazmem opowiadały przed kamerą o świetlicy, zajęciach i panującej wokół atmosferze świąt. To był bardzo miło spędzony czas… Obejrzeć nas można było w wigilijny wieczór o godz. 17.30 w TVP 3 w magazynie katolickim Droga Jolanty Roman-Stefanowskiej.

Serdecznie dziękujemy wolontariuszom z gimnazjum nr 8 za ich obecność i pomoc w realizacji zadań tych dużych i tych troszkę mniejszych.

Pracownicy i dzieci z świetlicy na Dolnym Mieście.