SEZON TRUSKAWKOWY ROZPOCZĘTY!!! W zeszłym tygodniu grupa młodzieżowa przygotowywała pyszne desery z truskawką w roli głównej: truskawki z nasionami chia oraz truskawki w twarogowej kołderce … zaś w poniedziałek wszyscy mieliśmy warsztaty o truskawkowej tematyce, a to wszystko w ramach programu  Żółty Talerz – to wspólny program wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce uruchomiony przez Kulczyk Foundation jako sojusz z pięcioma polskimi organizacjami pomocowymi.

Na kilka godzin zamieniliśmy się w Truskawkowe Studio. Tym razem zaczęliśmy od jedzenia – pyszne naleśniki z twarogiem i truskawkami,
a potem była Truskawkowa Liga Zadaniowa. Podczas koleżeńskiej rywalizacji mogliśmy wykonywać przeróżne zadania, gdzie „wykorzystywaliśmy” wiedzę już posiadaną lub dowiadywaliśmy się różnych wcześniej nieznanych nam ciekawostek. Szukaliśmy też małych truskawek poukrywanych
w najróżniejszych miejscach. Wiecie ile jest odmian truskawek? Skąd pochodzą? Ile mają witaminy C i jak wpływają na cerę? ….My już wiemy i zachęcamy byście też poszukali tych informacji. I oczywiście byście jedli ile tylko możecie ….

Na koniec zjedliśmy pyszne truskawki z bitą śmietaną. Myślimy, że truskawki w tym sezonie jeszcze często będą gościć w naszej Świetlicy.

Program Żółty Talerz ma przynieść konkretne efekty: zwiększyć liczbę żywionych dzieci, poprawić jakość żywienia, aktywizować lokalne społeczności wokół problemu żywienia dzieci i dostarczyć wiedzy niezbędnej do prawidłowego żywienia najmłodszych. Żółty Talerz na terenie Polski to 4 mln zł na żywienie dzieci, które mają zaowocować ponad 1 milionem wydanych posiłków.

-Kasztany-