Wczoraj Centrum Wlontariatu Caritas odwiedził ks. Roman, który od wielu lat pracuje na Ukrainie. Za jego pośrednictwem 100 plecaków wypełnionych przez Państwa wyprawkami szkolnymi trafi do dzieci z Awdijiwki i Mariupola oraz okolicznych wiosek. To tereny cały czas objęte działaniami wojennymi, gdzie wielu ludzi mieszka w piwnicach, bo ich domy są w ruinie.

To już czwarty transport, który w ramach tej akcji wyrusza od nas na wschód – dwa pierwsze trafiły do dzieci polonijnych na Białorusi (w Postawach i Lidzie), a trzeci wkrótce dojedzie do Rohatynia na Ukrainie. Łącznie przekazaliśmy już ponad 300 tornsitrów, a kolejne transporty zaplanowane są na przyszły tydzień.

Dziękujemy wszystkim, którzy włączyli się w tegoroczną akcję „Tornister pełen uśmiechów”. Jestesmy pod wrażeniem z jaką otwartością i zaangażowaniem odpowiedzieliście na zaproszenie do pomocy dzieciom polonijnym na Wschodzie. Dzięki Wam kilkaset maluchów – i nie tylko, bo tornistry trafią również do starszych uczniów – z uśmiechem będzie mogło rozpoczać nowy rok szkolny.