Dnia 6.08.2011 do Warzenka zjechali się potencjalni artyści wszelkiej maści spragnieni poszerzenia swej wiedzy w różnych dziedzinach sztuki. Pierwszego dnia kolonii wszyscy uczestnicy zostali podzieleni na dziewięć grup, resztę dnia spędziliśmy na zawarciu kontraktu, poznaniu okolicy a także na zabawach integracyjnych.W trakcie pierwszego tygodnia kolonii wybraliśmy się na wycieczkę do Teatru Wybrzeże, tam też sprawdzaliśmy doniosłość swojego głosu na scenie, przechodziliśmy przez „rękaw” sceny a także przymierzaliśmy teatralne peruki. Popołudniu dzięki uprzejmości Państwa Marzeny oraz Chrystiana Gradowskich spożyliśmy posiłek w restauracji Mc Donald`s, która mieści się w Gdańsku na terenie Dworca Głównego. Tego dnia pojechaliśmy również do Pucka, gdzie mieliśmy możliwość zaczerpnięcia oddechu na puckiej plaży.Kolejne dni kolonii upływały nam pod hasłem obcowania ze sztuką szeroko pojętą, gdyż każdy z nas uczestniczył w warsztatach fotograficznych, których zwieńczeniem jest wystawa zdjęć wciąż jeszcze aktualna w warzenkowej sali wystawienniczej;).Kolejny dzień upłynął pod znakiem warsztatów ekologicznych, jednak c. Iwonka nie pozostała dłużna i zaproponowała młodym artystom „Ekologiczne zajęcia plastyczne”, w trakcie których tworzyliśmy (oczywiście z materiałów wtórnego użytku) różnego rodzaju „ekoludki” i inne budowle.

W połowie turnusu przyszedł czas na prezentację talentów młodych artystów, tak więc wieczorem nasz kolonijny showman:) w. Łukasz poprowadził program „ Mam talent”, w trakcie którego koloniści zaprezentowali min.: talenty muzyczne, teatralne, taneczne, sztuczki z ciałem czy pokazy baletowe. Prezentacje w wykonaniu kolonistów natchnęły wychowawców do stworzenia przedstawienia pt. „ Sztuka o sztuce” w ramach programu „Beztalencie”, w trakcie którego zostały zaprezentowane min. kabaret (wyk. w. Szymon), tragedia (wyk.c.Danusia), powiastka filozoficzna (wyk.w. Darek),śpiew operowy (wyk.c.Aga) w roli wpływowej bizneswoman c.Natalia, niereformowalna dyrektorka teatru c.Iwona oraz natchniona reżyserka c.Maja.Wieczorem w.Kierownik sprawił nam ogromną niespodziankę, na teren Ośrodka dostarczono 30 opakowań pizzy, a to wszystko dzięki dobroczynności Państwa: Marii Tyborskiej, Marii Żebrowskiej, Bogdanowi Lipowskiemu oraz pracownikom firmy BONDER S.C. i TelePizzerii „TINO”.W drugim tygodniu kolonii przyszedł czas na sportowe emocje, na warzenkowym stadionie zostały rozegrany mecz piłki nożnej w którym to udział wzięli koloniści vs wychowawcy. Ostatecznie wygrana przypadła w udziale kadrze, być może wychowawcom pomógł w wygranej gorący doping trzech tajemniczych cheerleaderek. Po sportowych emocjach przyszedł czas na kolejną wycieczkę, o poranku wybraliśmy się do znajdującej się w Rumi Kaktusiarni, gdzie szczególnym zainteresowaniem cieszył się fotel teściowej. Drugą część dnia spędziliśmy w Łebie. Wracając do artystycznych natchnień w trakcie jednego z wieczorów koloniści zaprezentowali przygotowane przez siebie skecze, ostatecznie wygrał skecz pt.” Dżungla”, który jak się domyślamy stanie się warzenkowym tańcem tradycyjnym:).

Przedostatniego dnia kolonii w. Marek otworzył wernisaż zdjęć wykonanych przez kolonistów.

Były to dwa niezwykle intensywne tygodnie, w trakcie których każdy z kolonistów miał możliwość realizacji swoich pasji.

Dziś już pozostaje nam tylko żyć tymi fantastycznymi wspomnieniami i czekać na kolejne spotkania:).