Teatr Seniora „Pełnoletni” Gdańskiego Archipelagu Kultury działa w Projektorni od kilku lat. Tę wspaniałą grupę aktorów gościliśmy w Centrum Pomocowym Caritas im. Jana Pawła II- 7 grudnia z przedstawieniem pod tytułem „Stara Kamienica”. Spektakl opowiada o losach rodziny wielopokoleniowej, która zamieszkuje w jednej z starych gdańskich kamienic. Akcja spektaklu rozgrywa się w pokoju babci, seniorki rodu, gdzie zwykła się spotykać z całą rodzinę. Babcia- właścicielka całej kamienicy, zamieszkuje razem z córką, zięciem i wnuczką. W odwiedziny do Gdańska przyjeżdża z kolei jej druga córka, majętna dama, która wyjechała za mężem do USA, do Teksasu. Babcia, pozornie bardzo schorowana i cierpiąca, nie może narzekać na brak towarzystwa i intryg rodzinnych, w które zostaje włączona. Do tego, jako zarządca kamienicy ma wciąż rękę na pulsie i interesuje się życiem innych mieszkańców domu. Pomocne w zasięganiu informacji są przyjaciółki-sąsiadki.

Scenariusz napisał zespół Teatru Seniora wraz z Eweliną Damps, która jest również reżyserką przedstawienia; muzykę skomponował Paweł Zagańczyk.

Serdecznie dziękujemy za odwiedziny, moc endorfiny, wspaniałą grę aktorską, dużą porcje humoru i mądre treści.

Tekst: Marlena Niesiołowska- Pisarczyk

Zdjęcia wykonała: Monika Szczukiewicz