Jesienna aura sprzyja, by kontynuować szkolenia zdrowotne skierowane do pacjentów DDOM.

W dniu 13.11 rozmawialiśmy o prawach pacjenta. Zapoznaliśmy się z ustawą o sieci szpitali, powtórzyliśmy sobie gdzie można i należy się udać w razie pogorszenia stanu zdrowia. Na jakie usługi pielęgniarskie może liczyć pacjent ze stopniem niepełnosprawności w miejscu zamieszkania.

20.11 podczas pogadanki omawialiśmy temat dostępności leków bez recepty w aptekach. Pacjenci chętnie dzielili się swoimi spostrzeżeniami. Rynek farmaceutyczny roztacza przed nami całą gamę leków, które niestety stosowane często i bez kontroli, mogą wchodzić w interakcje z lekami już przepisanymi nam przez lekarza. Na co powinniśmy zwrócić uwagę przyjmując leki bez recepty? Najważniejsze:  jaka jest dawka terapeutyczna, częstotliwość podawania, zasadność zastosowania, data ważności, przechowywanie, sposób przyjmowania.

Trzecia pogadanka ( w dniu 27.11) dotyczyła schorzenia ” kamicy nerkowej „. Schorzenie częściej dotyczy mężczyzn, rozwija się powoli i rozpoznawana jest zazwyczaj w chwili doznania kolki nerkowej. Mówiono o objawach, leczeniu i jakże ważnej diecie, która zależna jest od składników, z jakich tworzą się kamienie nerkowe. Zwrócono również uwagę na profilaktykę kamicy nerkowej.

Ciekawe o czym dowiemy się w następnych miesiącach…