Witaj maj! Trzeci maj! Pod takim hasłem upłynęły nam zajęcia. Po kilkudniowym odpoczynku wróciliśmy wypoczęci i pełni energii. Podjęliśmy zatem dość trudny, bo historyczny temat, jakim jest uchwalenie Konstytucji 3 maja. Obejrzeliśmy krótki filmik wyjaśniający jak do tego doszło. Niektórzy z nas wiedzieli, że ten polski dokument był pierwszym takim w Europie, a drugim na świecie. Dla tych, którzy nie mieli o tym pojęcia było to duże zaskoczenie! A że informacje najlepiej nam się przyswaja za pomocą obrazu właśnie, to następnie zabraliśmy się za kolorowanki przedstawiające symbole i grafiki charakterystyczne dla naszego kraju, pokazujące wszystko to, za co kochamy naszą ojczyznę. Ostatnio bardzo stawiamy na współpracę, więc i tym razem tak było – dzięki wysiłkowi każdego z nas powstał plakat przedstawiający mapę Polski z zaznaczonymi na niej największymi miastami. Ale żeby nie było tak łatwo, to zabrakło ich nazw! Musieliśmy je poznać po symbolach umieszczonych we właściwych miejscach na mapie.

Działania finansowane przez Caritas Archidiecezji Gdańskiej i Gminę Miasta Gdańska.

Autor tekstu i zdjęć: Angelika Umińska
Świetlica Caritas im. bł. Alicji Kotowskiej