Kolejne zajęcia w ramach naszego cyklu o zdrowym odżywianiu. Tym razem w placówce królowała kukurydza – rozmawialiśmy o jej pochodzeniu; o starożytnych plemionach, które już w starożytności włączyły ją do swojego menu jako główny składnik; o tym kto przywiózł nam ją na kontynent europejski; o jej największych światowych producentach; jak ją uprawiać i oczywiście o tym, jakie są jej wartości odżywcze. Wiedzieliśmy, że kukurydza może przybrać trzy formy: kolby, konserwową i popcornu. Jednak byliśmy zaskoczeni informacją, że kukurydza ma także jeszcze jedno zastosowanie: na polach kukurydzy tworzone są labirynty! Może kiedyś uda nam sie któryś z nich odwiedzić.

Działania finansowane przez Caritas Archidiecezji Gdańskiej i Gminę Miasta Gdańska. Działania współfinansowane ze środków Kulczyk Foundation w ramach programu Żółty Talerz.

Autor tekstu i zdjęć: Angelika Umińska
Świetlica Dobra
ul. Dobra 8, Gdańsk

http://gdansk.caritas.pl/placowki/22/swietlica-dobra/