Za tydzień nasze koleżanki, Melissa i Vanessa, wylatują do Egiptu, aby odwiedzić tatę. A nas postanowiły zabrać w tę podróż już dzisiaj. Opowiedziały nam jakie są największe atrakcje Egiptu, przyniosły pamiątki, które można przywieźć sobie z wakacji, pokazały jak wygląda arabski alfabet. Pod czujnym okiem Vanessy mogliśmy nawet spróbować zapisać litery arabskiego alfabetu. Zrobiliśmy trochę błędów, bo wbrew pozorom nie jest to takie proste. Dostaliśmy również od dziewczynek kartki z naszymi imionami, zapisanymi w języku arabskim. Chcielibyście usłyszeć jak ktoś czyta po arabsku? Zapraszamy do filmiku pod linkiem:

Na koniec czekała na nas słodka niespodzianka – Melissa poczęstowała nas czekoladową, egipską chałwą! Bardzo dziękujemy dziewczynkom, za dzisiejsze zajęcia!
Działania finansowane przez Caritas Archidiecezji Gdańskiej i Gminę Miasta Gdańska.

Autor tekstu i zdjęć: Angelika Umińska
Świetlica Dobra