Piątkowe zajęcia spędziliśmy w Gdyni. Przede wszystkim odwiedziliśmy Akwarium, w którym podziwialiśmy niesamowite okazy wodnej flory i fauny. Gatunków ryb kolorowych i tych trochę mniej było tyle, że nie sposób spamiętać. Widzieliśmy stornię, która uwielbia wylegiwać się na dnie leżąc na lewym boku. Był strzelczyk, który poluje na muchy strzelając do nich wodą. Poznaliśmy czworooki, które dzięki niezwykłym właściwościom swoich oczu mogą obserwować zarówno to, co jest pod wodą, jak i to co jest pod nią. Najbardziej jednak spodobał nam się Aksolotl meksykański, któremu mogą odrastać części ciała! Nie zabrakło krokodyli, rafy koralowej, koników morskich czy ukwiałów. Wszystko zrobiło na nas niesamowite wrażenie. Po wizycie w Akwarium poszliśmy wyszaleć się na placu zabaw. W tak upalny dzień nie mogło również zabraknąć wypadu na lody. To był dzień pełen wrażeń, nowej wiedzy, radości i mnóstwa pozytywnych emocji.

Działania finansowane przez Caritas Archidiecezji Gdańskiej i Gminę Miasta Gdańsk.

Autor tekstu i zdjęć: Angelika Budzyń
Świetlica Caritas im.bł. Alicji Kotowskiej