Projekt „Samodzielni-sprawni”, pomimo zimowej aury, działa bardzo prężnie. Uczestnicy, poza stałymi zajęciami takimi jak; indywidualne spotkania z terapeutami, zajęcia na basenie, kręgielni czy też zawsze „smacznie pachnącymi” zajęciami kulinarnymi, mieli możliwość  skorzystać z masaży oraz innych usług kosmetycznych. Dla wielu osób był to pierwszy w życiu pobyt w profesjonalnym SPA. Tym bardziej, iż powyższe zabiegi wykonywane były w przestronnych i bogato zdobionych wnętrzach hotelu Faltom. Była też okazja do zrelaksowania się w grocie solnej a następnie podczas bardzo ciekawej wycieczki do gdyńskiego akwarium, gdzie oprowadzono naszą grupę po terenach dziś jeszcze niedostępnych dla innych zwiedzających. Równie ważne i integrujące grupę są wyjścia do restauracji, czy też kawiarni odbywające się od początku projektu. W czasie tych spotkań uczestnicy sami wybierają i zamawiają ulubione potrawy i dzięki temu w miejscach   publicznych stają się pewniejsi siebie. Tego rodzaju „ćwiczenia” pozwalają na lepsze relacje naszych uczestników z nieznanymi sobie osobami, co w efekcie przekłada się także na bardziej pozytywny  stosunek społeczeństwa do osób niepełnosprawnych.

Projekt dofinansowany ze środków PFRON.