W sobotni poranek wszystkie nasze świetlice żukowskie zjechały do Parku Naukowo-Technologicznego w Gdyni na wspólne spotkanie świąteczne. Cała ekipa – łącznie z wychowawcami i zaproszonymi gośćmi – liczy prawie 300 osób. Wcale nie łatwo znaleźć miejsce, które może nas wszystkich pomieścić. Ale udało się! Na dzieci i dorosłych czekało sporo niespodzianek. Najpierw obejrzeliśmy przedstawienie pt. „Koperek i Kminek w Betlejem”, w którym tytułowi bohaterowie przybliżyli nam historie, która zdarzyła się w tym mieście przed ponad dwoma tysiącami lat. Potem Ks. Piotr jeszcze bardziej wprowadził nas w klimat zbliżających się świat, czytając fragment Ewangelii opowiadający o narodzeniu Jezusa.

Spotkanie świąteczne to też czas podziękowań dla osób, którzy wspierają działalność świetlic – Pana Burmistrza Wojciecha Kankowskiego, Przewodniczącego Rady Miejskiej Pana Wojciecha Szmidtke oraz Pracowników Urzędu Gminy Żukowo – Pani Marioli Łukaszewicz, Pani Małgorzaty Lewandowskiej i Pani Alicji Pyszki oraz Pani Justyny Beyer-Rosener – kierownika GOPS w Żukowie. Na ręce Pani Marioli przekazaliśmy przygotowany wspólnie przez wszystkie grupy „ŚWIETLICOWY PRZEWODNIK PO ZAWODACH” – jako podsumowanie naszego całorocznego programu pracy pt. „Kim jestem?…Kim będę?…”. Były też podziękowania i drobne upominki dla wychowawców – za ich całoroczną pracę.

Na koniec na sali pojawił się najbardziej oczekiwany przez naszych najmłodszych uczestników gość – czyli Święty Mikołaj. Jeśli to spotkanie świąteczne to nie mogło obyć się od prezentów. Każde dziecko otrzymało paczkę słodyczy przygotowaną przez Caritas i Urząd Gminy Żukowo. A dodatkowo jeszcze – w prezencie od Pracowników LPP w Gdańsku – wszyscy otrzymali zaproszenie do LOOPY’S WORLD – największego u nas centrum zabaw dla dzieci.

To było nasze ostatnie spotkanie w tym roku. Do świetlic wrócimy najprawdopodobniej po feriach zimowych. Na ten czas świąteczny, życzymy wszystkim radości, miłości i pokoju, a w nowym roku spełnienia marzeń.