W ostatnią sobotę w Szkole Podstawowej im. Obrońców Wybrzeża w Żukowie odbyło się spotkanie świąteczne dla dzieci ze świetlic żukowskich. Dużo się działo! Było muzycznie, artystycznie i tradycyjnie…

Po powitaniu zebranych gości, krótko przedstawiliśmy to, co działo się w naszych świetlicach w ostatnim roku. Następnie na scenę wkroczył zespół muzyczny Lux Mundi z parafii pw. Wniebowzięcia NMP w Żukowie. Jako że był to nasze spotkanie świąteczne, nie mogło zabraknąć kolęd i pastorałek w wykonaniu dzieci ze świetlic. Z uwagi na fakt, że w tym roku w świetlicach realizowany był program „Mój region w barwach, dźwiękach i smakach”, część z przygotowanych utworów było w języku kaszubskim!  Potem zrobiło się jeszcze ciekawiej, kiedy na sali pojawili się kolędnicy! Były piski, krzyki, śmiech, a momentami nawet płacz.

Po kolędnikach z Borkowa przyszedł czas na prezenty. Dzieci z radością powitały świtę Świętego Mikołaja. A w tym roku Mikołaj okazał się wyjątkowo bogaty!

Najpierw uczestnicy dostali upominki przygotowane przez przedstawicieli Komisji Ochrony Zdrowia z Urzędu Gminy Żukowo, którzy sami zebrali środki na zakupienie paczek. Ogromną radość sprawił dzieciom również Tygrysek i Renifer towarzyszący Mikołajom.

Kolejną niespodzianką były prezenty przyniesione przez członków Komisji ds. Profilaktyki Uzależnień, którzy w trosce o bezpieczeństwo dzieci przygotowali dla nich m.in. odblaski, dzięki którym będą widoczne na drodze.

W końcu przyszedł czas na samego Świętego Mikołaja. Jednak – ku zaskoczeniu dzieci – nie był to wcale, dobrze znany im z reklam i filmów, starszy pan w czerwonym kożuchu i czerwonych spodniach. Zamiast tego na sali pojawił człowiek w stroju biskupa. Dlaczego?… Odpowiedź na to pytanie dzieci mogły znaleźć oglądając na zakończenie spotkania film pt. Mikołaj – chłopiec, który został świętym”.

Po takiej dawce wrażeń na wszystkich czekał słodki poczęstunek. Zaproszeni goście mogli przy okazji obejrzeć jeszcze albumy przygotowane przez dzieci ze świetlic, podsumowujące ich całoroczną pracę.

Serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy uświetnili nasze świąteczne spotkanie swoją obecnością: Panu Burmistrzowi – Jerzemu Żurawiczowi, Przedstawicielom Komisji Ochrony Zdrowia oraz Komisji ds. Profilaktyki Uzależnień, Pani Justynie Beyer-Rosener – kierownik GOPS w Żukowie oraz wszystki  , którzy znaleźli czas, żeby razem z nami świętować ten dzień.

W imieniu dzieci dziękujemy za przygotowane upominki!

Dziękujemy również artystom, którzy upiększyli naszą uroczystość – zespołowi Lux Mundi za koncert, Gwiazdkom z Borkowa za niezapomniany występ oraz Panu Adamowi Rosener, który wcielił się w postać Świętego Mikołaja Biskupa.

Szczególne podziękowania składamy Panu Mirosławowi Kamińskiemu – Dyrektorowi Szkoły Podstawowej im. Obrońców Wybrzeża w Żukowie za okazaną gościnę i życzliwość!

Życzymy wszystkim Wesołych Świąt!