Stoisko Caritas pojawiło się w sobotę 13 września na sopockim molo biorąc udział w VI Sopockim Festynie Integracyjnym połączonym z IV Targami Organizacji Pozarządowych. Organizatorzy zapewnili gościom koncerty i konkursy, same zaś organizacje przy swoich stoiskach propagowały własną działalność. Przy okazji odbył się kiermasz rękodzieła i własnych wyrobów, na przykład gastronomicznych i artystycznych. Caritas tradycyjnie zaproponowała gościom pyszną zupę jarzynową, do której ustawiały się długie kolejki chętnych. Na naszym stanowisku można było otrzymać również materiały promocyjne i informacyjne dotyczące działalności szkolnych kół Caritas, Młodzieżowej Placówki Wychowawczej oraz realizowanego od czerwca bieżącego roku projektu Furtka do nowych możliwości skierowanego do kobiet długotrwale pozostających bez pracy. Na festynie licznie stawili się wolontariusze oraz sami podopieczni Młodzieżowej Placówki Wychowawczej Caritas. Zaprezentowali oni własnoręcznie wykonane i wywołane zdjęcia przedstawiające ich całoroczną aktywność w ramach zajęć i wyjazdów z MPW. Kulminacyjnym momentem festynu było wręczenie przez Prezydenta Sopotu – pana Jacka Karnowskiego – „Sopockiego Serce” dla najlepszej organizacji pozarządowej za szczególne osiągnięcia w działaniach na rzecz lokalnej społeczności. W zeszłorocznej edycji festynu najwyższe laury przypadły Caritas Archidiecezji Gdańskiej za projekt PRR Na Fali, natomiast w tym roku nagrodę główną otrzymał Związek Kombatantów Armii Krajowej w Sopocie. Pomimo jesiennej, chłodnej aury wszyscy znakomicie się bawili.