Wzorem lat ubiegłych, Caritas Archidiecezji Gdańskiej we współpracy z Miejskim Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Sopocie zorganizowała Śniadanie Wielkanocne dla bezdomnych, samotnych i potrzebujących. Na uroczystość przygotowaną przez wolontariuszy i pracowników Caritas przybył Arcybiskup Metropolita Gdański Sławoj Leszek Głódź.

Wielkanocne Śniadanie rozpoczęło się od życzeń skierowanych od Arcybiskupa Metropolity Gdańskiego Sławoja Leszka Głódzia do przybyłych gości, których zebrało się niemalże 250 osób. Niezwłocznie po życzeniach Abp Sławoj Leszek Głódź poświęcił przygotowane  wcześniej posiłki. Po ceremonii poświęcenia i przy muzyce granej na żywo odbyło się wyczekane spożywanie poświęconych posiłków.

Caritas Archidiecezji Gdańskiej dodatkowo przygotował również 800 świątecznych paczek dla osób potrzebujących a wiele z tych osób również mieliśmy zaszczyt gościć w dniu dzisiejszym w murach Zespołu Szkół Handlowych w Sopocie na dzisiejszym Śniadaniu Wielkanocnym. Przy stołach często słychać były głosy o potrzebie organizowania uroczystości dla osób ubogich i potrzebujących jak również dla osób, które potrzebują kontaktu bezpośredniego z drugim człowiekiem poprzez zwyczajną rozmowę.

Swoją obecnością zaszczycili również: Biskup Pomocniczy ks. Wiesław Szlachetka, ks. Zastępca Dyrektora Caritas Polska Krzysztof Sroka, Prezydent Miasta Sopotu Jacek Karnowski, Prezes Zarządu WFOŚiGW w Gdańsku Maciej Kazienko oraz pracownicy MOPS w Sopocie i Caritas Archidiecezji Gdańskiej.

Wszystkich pracownikom i wolontariuszom bardzo dziękujemy za pomoc w przygotowaniach i w organizacji Śniadania Wielkanocnego.