9 listopada 2018 r. odbyła się w naszej szkole wielka akademia z okazji 100 rocznicy  Odzyskania Niepodległości. Przy tej okazji zaprosiliśmy do naszej szkoły starsze osoby z najbliższej okolicy. W sumie przybyło 12 osób. Każda otrzymała kotylion wykonany przez uczniów. Uroczystość składała się z dwóch części w związku z tym w przerwie przedstawienia przygotowaliśmy dla  naszych seniorów kawę i słodki poczęstunek. W trakcie tego spotkania nasi goście otrzymali mały podarunek (kubek z cukierkami). Wszyscy byli zachwyceni spotkaniem  i z ogromnym wzruszeniem wspominali swoje lata szkolne. Szczególnie oczarowane były panie, ponieważ cała uroczystość łącznie ze strojami odbyła się w klimacie lat 20 ubiegłego stulecia. Dużego przeżycia dostarczyło również wspólne odśpiewanie hymnu państwowego W czasie spotkania wpadł nam do głowy pomysł na następna inicjatywę dla seniorów z naszej okolicy. Będziemy wypożyczać książki z naszej szkolnej biblioteki osobom, które nie mogą wyjść samodzielnie z domu. Książki będą dostarczać i odbierać nasi wolontariusze. Nasza akcja spotkała się ze sporym zainteresowaniem. W związku z tym  w grudniu będzie organizować w naszej szkole akcję „Podziel się książka z seniorem” mam nadzieję, że uda nam się w ten sposób wzbogacić księgozbiór o pozycje, które zainteresują osoby starsze. Może znacie kogoś kto likwiduję swoja biblioteczkę i nie wie co zrobić z książkami?  chętnie się nimi zaopiekujemy.

Nasze działania to część projektu „Niepodległość – codziennie na 100%” realizowanego przez Centrum Wolontariatu Caritas we współpracy z Bedronką i Caritas Polska.