14 maja reprezentacja mieszkańców Centrum Pomocowego im. Jana Pawła II uczestniczyła w festynie w Trąbkach Wielkich, zorganizowanym w ramach obchodów Dnia Godności Osób Niepełnosprawnych.

Wspólne świętowanie rozpoczęliśmy nabożeństwem majowym w sanktuarium Matki Boskiej Trąbkowskiej. Następnie udaliśmy się na festyn. Tam Ks. Janusz Steć Dyrektor Caritas Archidiecezji Gdańskiej powitał przybyłych gości, uczestników festynu oraz gospodarzy.

Obejrzeliśmy występy przygotowane przez grupy z poszczególnych warsztatów zajęciowych Caritas oraz zaproszonych gości. Następnie czynnie uczestniczyliśmy w konkurencjach rozgrywanych w ramach bloku rekreacyjno – sprawnościowego m. in. konkursie plastycznym, malowania twarzy. Na koniec czekała na nas loteria fantowa i wspaniałe nagrody. Programy zaprezentowane przez poszczególne grupy pełne były wspólnych śpiewów, wesołej muzyki, w której takt tańczyliśmy. Po części artystyczno- kulturalnej wszyscy uczestnicy festynu zostali zaproszeni na przepyszny poczęstunek.
Dużą atrakcją dla gości z zewnątrz była możliwość przebywania i zaprzyjaźnienia się ze strusiami, które są atrakcją dla wszystkich odwiedzających Dom Pielgrzyma im. Św. Józefa w Trąbkach Wielkich.

Cieszymy się, że mogliśmy wziąć udział w tak ważnym dniu – Dniu Godności Osób Niepełnosprawnych, świętowaliśmy go poprzez zabawę, ale trzeba pamiętać, że to też symbol, coroczne podsumowanie i zwieńczenie działań oraz starań wielu osób. Dziękujemy!